2016. október 24., hétfő

Káposzta savanytás!!!!

Pár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az érés időt... szóval meg kell csinálni, nem nagy tudomány, gyakorlatilag a só a legfontosabb, ezt azért írom, mert az elsőt pár éve úgy elsóztuk, ehetetlen volt, de már tudom a pontos és kipróbálta rányokat, ezt meg is osztom itt a blogomon, na akkor vágjunk is bele.

20 kg gyalult káposzta, arra figyeljünk már téli káposztát kell vásárolni, mert tavaly én is ráfáztam a nyáriból készült a sajátomból.. és bizony ellágyult, azért írok le mindent, hogy aki neki áll, minden hibát amit én elkövettem tudjon és ő ne kövesse el.
40 dkg adalékmentes só, ez is fontos, mert a só eltudja rontani... jódmentes legyen.
40 gramm szemes fekete bors,
4 birs alma hámozva szeletelve
4-6 torma gyökér ez hámozva szeletelve
2 cs babérlevél
10 fej közepes hagyma szépen szeletelve
10-20 db csípős paprika, azért írom így, mert mi szeretjük benne, de aki nem az csak párat rakjon bele.

A kifertőtlenített és alaposan kimosott hordót, mi műanyag 30 literest használunk...tehát a hordó aljára káposzta kerül és minden fűszert teszünk rá.. aztán folyamatosan rétegezzük, de minden réteget alaposan ledöngölünk, vagy egy steril zacskó a lábra és lehet taposni, régen így csinálták,
az utolsó az káposzta legyen.. ekkor mi tettünk rá egy lapos tányér lefordítva és arra raktuk a lenyomó követ... ez pont annyira lement, hogy még a tetőt is rátudtuk rakni.
Most a kamrába van és szépen várjuk amíg teszi a dolgát, ha nagyon erősen felhabzik akkor egy szűrőkanállal leszedem róla a habot.
mi türelmesek vagyunk kivárjuk a 6 hetet, de 4 hét után már lehet enni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése