2019. március 16., szombat

Hasaljából felvágott vagy minek nevezzelek!!!

Mindig töröm a fejem mit lehet még elkészíteni a sonka présbe, most ezt találtam ki!
Páran elmondták ez szerintük nem hasalja, majd a pác képen fogjátok látni, hogy az a tarja teljesen más... azt is szeretem, sőt készítek a húsvéti asztalra azt is meg combot is, és azokat még belerakom, majd hálóba és megy a füstre...de még egy karaj is a fejembe van, ... folyamatosan készítgetem őket, és jönnek ide, hogy aki szeretne tudjon válogatni, sőt én mindenkit bíztatok merjen rajta variálni is a család ízlésére formálva, semmi nem kötelező a leírásaimban, csak iránymutatás, simán mindenki kedvére térjen el tőle, de egy nagyon fontos a pác idő, és a főzési idő betartása, mert gondolom senki nem szeretne nyers húst enni.

Na akkor kezdjünk is neki.

A hentessel érdemes jóba lenni és egy igazán szép darab porcok nélküli hasalját venni, azt kell ami nem tölthető.
Ezt én alaposan besóztam, fontos, hogy adalékmentes sót használjunk, nekem Erdélyi adalékmentes van, minden oldalát sózni szüksége, ebben tartottam 3 napi egy tálba a hűtőbe.
A 4-ik napon készítek egy sima hideg vizes pácot, került bele pár babérlevél, egy fej hagyma ketté vágva, és én egy fej fokhagymát lereszelve így jobban kijön az íze, 20 szem szemes bors, koriander és boróka bogyó.
Ebben naponta forgatva minimum 4-5 nap de lehet akár 7 nap is, hűtőbe kell tárolni.
ezután kivettem a vizes pácból és szépen szorosan feltekertem, és bele tuszkoltam a sonka présbe,
majd lezártam, és 24 órát a hűtőbe tartom, mikor letelt egy fazékba állítom 80 fokon abálom 5 órán keresztül, fontos az idő és a hőfok, majd a préssel együtt hideg vízbe állítom, ha lehűlt egy éjjel préssel együtt a hűtőbe rakom, másnap kiveszem és lehet szeletelni.
Ha valaki ezt megszeretné enyhén füstölni akkor tegye egy sonka hálóba és mehet a füstre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése