2016. október 15., szombat

Cékla lekvár!!!

Szeretjük a cékla, sütve simán nyersen salátákba, gyakorlatilag minden verzióban, sok termett, ezért valami érdekességet is szerettem volna, a neten volt egy recept ami meg is tetszett, de nem is én lennék ha nem variálnék, bár ebben az esetben a kényszer is rávitt, mert egyik alapanyag nem volt itthon, de megoldottam és semmit nem vesztett az élvezetéből, hogy mással pótoltam...

2 db olyan nagy öklömnyi céklát hajastól megfőztem, ezután a  4 oldalú reszelőn a nagyjuku almareszelő részén még melegen reszeltem ... egy lábosba tettem, öntöttem rá 1,5 dl vörösbor ecet, és 4 dl saját eltevésű őszibarack lét, rostost ( itt jegyzem meg az eredeti recept almalét ír, nekem az most nem volt itthon, így lett az őszi lé jó sűrű rostos )
Ezzel főztem kb 10 perc akkor tettem hozzá őrölt fahéj, szegfűszeg, kömény, ezekből fél kávéskanállal, majd egy jó csipet só... na de most jön a lényeg, kell hozzá egy csomag zselésítő, nekem ebből a zseléfix volt  (dr.oetker), beleöntöm.. és száj íz szerint cukor vagy méz.. érdemes kóstolgatni, mert van aki édesebben van aki kevésbé, de arra kell számolni, hogy  a gyümölcslé is édes... alaposan összefőztem és sterilizált üvegekbe szedtem, majd lezárás után 5 percre fejre állítottam, ment a száraz dunsztba.
Nagyon finom ajánlom mindenkinek!!!!



3 megjegyzés: