Follow by Email

2017. szeptember 13., szerda

Spagetti szósz!!!!

Nagyon régóta készítek spagetti szószt, igaz eddig csak frissen csináltam, de azt nem minidg lehet pontosan kiszámítani, sőt télen csak fagyasztott hozzávalókból tudom.
Most megcsináltam és üvegekbe raktam, mikor szeretnénk enni csak vajon pirítani egy kis darált húst vagy gombát, vagy húsgombócokat, és ezt csak rá kell önteni, összeforralni és mehet a frissen főtt tésztára, pillanatok alatt meg van a finom étel.

3 kg paradicsom, nálam koktél paradicsom
5 fej hagyma
1 fej fokhagyma
5  db kápia paprika
1 dl olaj
só, fehér bors szájíz szerint
2 evőkanál cukor
egy szép nagy csokor bazsalikom, oregánó, kakukkfű

A paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, feldarabolva felraktam főni, hozzá az olaj és a só, fehér bors...
alaposan összefőztem mindent, hozzá adtam a fűszernövényeket, ezzel is főztem pár percet, nem kell sokat, mert akkor elmegy az ízük ha túl főzzük, max 10 perc főzést kell a növényekkel végezni.
Ezután az egészet átpasszíroztam, újra visszatettem főzni.
Ekkor kóstoltam meg és ha szükséges mehet hozzá a cukor, ez általában paradicsom függő, ha nagyon savas akkor akár több cukor is kelhet, ezt mindenki magának alakítsa ki.
 Addig kell főzni míg egy viszonylag sűrű szószt kapunk, nem kel túl sűrűnek se lennie, mert mikor evés előtt foglalkozunk vele akkor is fog főni.
Ha meg van a kellő állag, akkor sterilizált üvegekbe szedjük, és lezárjuk, majd fejre szoktam állítani 10 percre, aztán száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Ezután mehet a polcra.
Ebből az adagból a képen látható 4 üveg lett, de egyet a mai ebéddel megettünk, tehát 5 ilyen kis üveg készült összesen.







1 megjegyzés: