térben elkezdődik a kovászolódás, nem nyitjuk fel minimum 3 hónapig de ha tovább hagyjuk akkor még finomabb.....
Nagyon egyszerűen készül...
megrakjuk a flakont .. alulra egy csokor kapor kerüljön, erre uborka vagy mint a képen is látható vegyes zöldségek, ( uborka, cukkini, karfiol, paprika, sárgarépa, de lehet csak uborkával )
Ezután már nem sok dolgunk van, lezárjuk és fektetve hűvös sötét helyre tesszük.. legjobb a pince, de a vízóra akna is megteszi...hallottam már olyat is aki a spájba a polcok alá rakta.
Szia Vali :) van jó pincém, viszont nincs flakonom, majd veszek, kipróbálom.
VálaszTörlésadnék örömmel.. mert nekem rengeteg van
VálaszTörlésHogyan fér be az üveg nyilasan az uborka??
TörlésNe műanyag üveget használjatok abból kioldódhat esetleg digogszin ami rákkeltő.
VálaszTörlésmár túl vagyunk ezen.. semmi nem fog kioldódni.. egy kémikus már megnyugtatott bennünket.. tehát semmi gond vele
Törlés20 éve használom semmi bajunk
TörlésEgy kérdésem lenne. Amikor készül a kovaszos uborka, gáz keletkezik, mert bugyog, és a kistányért emelgetve távozik. Itt amit ön közzétett, nem roban szét? Nekünk a hagyományos módon készítettnek, még lé is szokot kifolyni.
VálaszTörlésmivel ez lassan érik, nem mint ami kint a napon... itt is keletkezik egy kevés, de pont ezért kell flakonba rakni.. itt van annyi hely ami elég... nem fog szétdurranni... az enyém most egy hónapja van a pincébe.. és minden ok vele
TörlésÉs hogy lehet kiszedni majd a flakonból?
VálaszTörlésLevagod a flakon nyakat es maris kiszedheted. Szet kell vagni a flakont :)
TörlésÜdv! Ilyen flakont hol lehet kapni? :) vagy mivel lehet helyettesíteni? :)
VálaszTörlésSzentkirályi ásványvíz van benne. A Pennyben is kapható pl. 300 Ft körül van és 5 L-es.
VálaszTörlésÉn meg azt nem értem mi inditja be az erjedést?
VálaszTörlésAzt nem értem Mi inditja be az erjedést?
a zárt térben magától beindul
TörlésTőlem ugyan nem. Esetleg önmagától.
TörlésÉn kevesellem az egy csapott kanál sót literenként. Nem felejtettek ki még más tartósítót ?? Mi az amitől nem romlik meg ?
VálaszTörlésebbe a világon semmi nem kell, csak ennyi.. amíg nem ízlelted nem tudhatod milyen, nagyon sokan megcsinálták.. és ismétli mindenki annyira finom...több sótól nagyon sós lenne, és nem az a cél, kovászosnak kell lennie, és én nem használok tartósitó.. ebbe meg semmiképpen nem szabad tenni
TörlésKedves Vali! A hétvégén készítettem egy 5 literes pet palackost, nagyon kíváncsi vagyok! :) Két hónap is elég neki, vagy jobb a 3 ?-amikor majd kinyitjuk, nem fog nagyon spriccelni a savanyúság lé, vagy kb. csak annyi nyomás van benne, mint amikor egy üdítős üveget nyitunk ki? Köszönöm
VálaszTörlésA nyári kovászos tetejére kenyér is kerül, attól indul be az erjedés. Ebbe nem kell kenyér?
VálaszTörlésA só tartósít!! Én már felkarikázott répát is tettem el igaz üvegbe csak sóval, de mindenki tehet bele ízesítésnek ,kaprot foghagymát stb..! Higgyétek el tényleg jó. Van aki nyáron sem kenyérrel készíti, nyers felszeletelt burgonyát tesz a tetejére.
TörlésNekem se pince, sem kamra csak a huto, de megprobalom es 8-10 nap utan hutobe teszem, mint ahogy a savanyu kaposztat csinalom az mukodik, ennek is kene. Egy probat meger>
VálaszTörlésHogy fér bele az üveg szűk nyílásán?
VálaszTörlésSziasztok. Ugyanebbe a flakkonba hogyan kell zöldségeket csak savanyitani? Én olyat is szeretnék.... :-)
VálaszTörlésEz maximum sós-vizes uborka (savanyúság), mert a kovászos éppen attól az, hogy van benne kenyér. Ebben meg nincs.
VálaszTörlésAmi nem gond, a sós-vizes uborka (savanyúság) is finom, csak akkor annak kéne hívni, ami.
én is készitettem folyamatosan,ahogy lett mindig efy üvegre való.a legtöbb amint megfogtam szétmállott,ize,illata jó volt,de gusztustalanul szétesett amint megfogtam.Mi lehetett a hiba.
VálaszTörlésÉn is jártam így. Próbáltam sokáig nyomozni, hogy mi lehet az oka a puhulásnak. Másokkal együtt arra jutottunk, hogy ha nem friss az uborka akkor történik ez meg vele, sajnos. :(
TörlésMilyen jó lenne,ha valaki leírna,mitől puhulhat el.Valami buktató,biztosan létezik.Nem hiszem,ha 2_- vagy 3 napos az uborka,akkor elpuhul.Lehet? Belekerül valami,,,,? A higénia fontos,azt tudjuk! De akkor mégis,mitől puhulhat el?Engem nagyon érdekelne,mert nincsen epem.Ez könnyebben emészthető számomra,és a gyerekemnek is ilyen gondja van.Igy hát duplán fontos lenne.Koszonom,ha válaszoltok,Valika.Vagy bárki!
TörlésMikor eheto menyi ido
VálaszTörlésCsak flakonba lehet,vagy 5 literes üvegbe is el lehet tenni?
VálaszTörlés