2016. augusztus 3., szerda

Kovászolás ásványvizes flakonba!!!!!

 Ez egy tartósító nélküli télre elrakott kovászos savanyúság,  a lezárt
térben elkezdődik a kovászolódás, nem nyitjuk fel minimum 3 hónapig de ha tovább hagyjuk akkor még finomabb.....

Nagyon egyszerűen készül...
megrakjuk a flakont .. alulra egy csokor kapor kerüljön, erre uborka vagy mint a képen is látható vegyes zöldségek, ( uborka, cukkini, karfiol, paprika, sárgarépa, de lehet csak uborkával )
 ezután felöntjük sima hideg vízzel, ezt célszerű mérőpohárból önteni, mert tudni kell mennyi víz megy bele, mert literenként kell hozzá tenni egy csapott evőkanál sót.
Ezután már nem sok dolgunk van, lezárjuk és fektetve hűvös sötét helyre tesszük.. legjobb a pince, de a vízóra akna is megteszi...hallottam már olyat is aki a spájba a polcok alá rakta.





 Itt már 3 hetes állapotban van.




29 megjegyzés:

  1. Szia Vali :) van jó pincém, viszont nincs flakonom, majd veszek, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. adnék örömmel.. mert nekem rengeteg van

    VálaszTörlés
  3. Ne műanyag üveget használjatok abból kioldódhat esetleg digogszin ami rákkeltő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már túl vagyunk ezen.. semmi nem fog kioldódni.. egy kémikus már megnyugtatott bennünket.. tehát semmi gond vele

      Törlés
    2. 20 éve használom semmi bajunk

      Törlés
  4. Egy kérdésem lenne. Amikor készül a kovaszos uborka, gáz keletkezik, mert bugyog, és a kistányért emelgetve távozik. Itt amit ön közzétett, nem roban szét? Nekünk a hagyományos módon készítettnek, még lé is szokot kifolyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mivel ez lassan érik, nem mint ami kint a napon... itt is keletkezik egy kevés, de pont ezért kell flakonba rakni.. itt van annyi hely ami elég... nem fog szétdurranni... az enyém most egy hónapja van a pincébe.. és minden ok vele

      Törlés
  5. És hogy lehet kiszedni majd a flakonból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Levagod a flakon nyakat es maris kiszedheted. Szet kell vagni a flakont :)

      Törlés
  6. Üdv! Ilyen flakont hol lehet kapni? :) vagy mivel lehet helyettesíteni? :)

    VálaszTörlés
  7. Szentkirályi ásványvíz van benne. A Pennyben is kapható pl. 300 Ft körül van és 5 L-es.

    VálaszTörlés
  8. Én meg azt nem értem mi inditja be az erjedést?









    Azt nem értem Mi inditja be az erjedést?


    VálaszTörlés
  9. Én kevesellem az egy csapott kanál sót literenként. Nem felejtettek ki még más tartósítót ?? Mi az amitől nem romlik meg ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ebbe a világon semmi nem kell, csak ennyi.. amíg nem ízlelted nem tudhatod milyen, nagyon sokan megcsinálták.. és ismétli mindenki annyira finom...több sótól nagyon sós lenne, és nem az a cél, kovászosnak kell lennie, és én nem használok tartósitó.. ebbe meg semmiképpen nem szabad tenni

      Törlés
  10. Kedves Vali! A hétvégén készítettem egy 5 literes pet palackost, nagyon kíváncsi vagyok! :) Két hónap is elég neki, vagy jobb a 3 ?-amikor majd kinyitjuk, nem fog nagyon spriccelni a savanyúság lé, vagy kb. csak annyi nyomás van benne, mint amikor egy üdítős üveget nyitunk ki? Köszönöm

    VálaszTörlés
  11. A nyári kovászos tetejére kenyér is kerül, attól indul be az erjedés. Ebbe nem kell kenyér?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A só tartósít!! Én már felkarikázott répát is tettem el igaz üvegbe csak sóval, de mindenki tehet bele ízesítésnek ,kaprot foghagymát stb..! Higgyétek el tényleg jó. Van aki nyáron sem kenyérrel készíti, nyers felszeletelt burgonyát tesz a tetejére.

      Törlés
  12. Nekem se pince, sem kamra csak a huto, de megprobalom es 8-10 nap utan hutobe teszem, mint ahogy a savanyu kaposztat csinalom az mukodik, ennek is kene. Egy probat meger>

    VálaszTörlés
  13. Hogy fér bele az üveg szűk nyílásán?

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok. Ugyanebbe a flakkonba hogyan kell zöldségeket csak savanyitani? Én olyat is szeretnék.... :-)

    VálaszTörlés
  15. Ez maximum sós-vizes uborka (savanyúság), mert a kovászos éppen attól az, hogy van benne kenyér. Ebben meg nincs.
    Ami nem gond, a sós-vizes uborka (savanyúság) is finom, csak akkor annak kéne hívni, ami.

    VálaszTörlés
  16. én is készitettem folyamatosan,ahogy lett mindig efy üvegre való.a legtöbb amint megfogtam szétmállott,ize,illata jó volt,de gusztustalanul szétesett amint megfogtam.Mi lehetett a hiba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jártam így. Próbáltam sokáig nyomozni, hogy mi lehet az oka a puhulásnak. Másokkal együtt arra jutottunk, hogy ha nem friss az uborka akkor történik ez meg vele, sajnos. :(

      Törlés
    2. Milyen jó lenne,ha valaki leírna,mitől puhulhat el.Valami buktató,biztosan létezik.Nem hiszem,ha 2_- vagy 3 napos az uborka,akkor elpuhul.Lehet? Belekerül valami,,,,? A higénia fontos,azt tudjuk! De akkor mégis,mitől puhulhat el?Engem nagyon érdekelne,mert nincsen epem.Ez könnyebben emészthető számomra,és a gyerekemnek is ilyen gondja van.Igy hát duplán fontos lenne.Koszonom,ha válaszoltok,Valika.Vagy bárki!

      Törlés
  17. Csak flakonba lehet,vagy 5 literes üvegbe is el lehet tenni?

    VálaszTörlés