2016. szeptember 29., csütörtök

Káposztás paszuly leves, Szabolcsi módra!!!!

Ez egy teljesen tipikusan szabolcsi étel...ezt itt nálunk minden háznál ismerik és főzik is...
Nálunk mivel imádjuk a babot elég sűrűn készül.
Amit én gondolok róla, sokan túl dimenzionálják ennek az elkészítését, de ez pont  egy tál étel aminek az a lényege, mindent bele és had főzzük...nagyszüleink azért szerették ezt készíteni, mert odarakták és közbe tették a dolgukat, néha ránéztek, de nem kell mellette állni, ez tökéletes fő magának.
Ami viszont nagyon lényeges ezt nem lehet kis adagban készíteni.. nálam mindig a 10 l-es fazékban fő, másnak is tökéletes finomság, sőt mi akár hidegen is simán megesszük.


Ahogyan én és sok más ember készíti ezen a vidéken.

1 kg bab, nálam fejtős főleg ilyenkor, de ha száraz azt előző nap be kell áztatni, nekem rengeteg fejtős van fagyasztva én mindig azt használok, így biztos lehetek benn, hogy sosem zsizsikes.
1 kg savanyú káposzta
1 szép nagy húsos hátsó csülök, itt megszeretném jegyezni, hogy én friss csülköt használok, de ugyan olyan tökéletes füstölt hússal is.. ez már tényleg csak ízlés kérdése.

Mivel nekem a fejtős paszuly viszonylag gyenge nem azzal kezdem a főzést, aki szárazat használ az egy időben rakja oda a hússal, ha füstölt a hús nagyon óvatosan kell bánni a sóval, de  mint én friss csülköt vettem azt raktam oda előbb főni, pár darab babér levelet és ehhez elsőre 3 teás kanál sót rakok, félig megfőtt a csülök akkor hozzá adom a babot.. ezzel együtt szinte készre főzöm... ezután adom hozzá a savanyú káposztát, és itt egy percre álljunk meg...nagyon sok receptben azt írják mossuk ki a káposztát, én soha nem mosom ki, ennek az ételnek fontos része a savanyú íz érzése, ha kimossuk akkor abból minden finom ízt kimosunk, szóval hozzá teszem a káposzta... kóstolom, ha kell utána sózom,... ekkor készítek egy rántást amibe a végén tejfölt is keverek, teljesen jó tejföl nélkül is, de mi így szeretjük, beleteszem a rántást, amit én mindig szűrön engedek bele, így biztosan nem lesz csomós.
Rántással együtt főzöm még pár percet és lehet tálalni.
Mint írtam nagyon egyszerű étel, de nagyon tartalmas és laktató.
Aki elkészíti , Jó étvágyat hozzá!!!




9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom! A párom szabolcsi születésű, általa ismertem meg ezt a nagyon tartalmas és egyszerűen elkészíthető ételt. Mi is jó sok tejföllel esszük és....tálaláskor még frissen kockázott vöröshagymát is teszünk rá. Isteni! Én sem veszek elő 10 l-es lábasnál kisebbet. Legalább 2 napig esszük, de talán 2 hétig sem unnék rá..

    VálaszTörlés
  2. Tutira el készítem.. köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  3. Először egy szabolcsból származó kollegámmal főztünk együtt a kertjében. Azóta mi is megfőzzük rendszeresen. Isteni finom, most is éppen ezt főzök.

    VálaszTörlés
  4. Zöld káposztával fél liter paradicsomlével beoltva az a tuti��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mi úgy nem ennénk meg, a paradicsomot nem erre használjuk

      Törlés
    2. ahány ház-annyi szokás szokták mondani A paradicsomot sok mindenre lehet használni az eltett paradicsomlére gondoltam!pl a szabolcsi töltött káposztára is ami szintén édes fejes káposztából készül ha ismered ! én is szabolcsi vagyok

      Törlés
  5. igen nagyon finom a káposztás paszuly de az én anyukám édes káposztával készítette és a savanykás ízt paradicsomlével tette hozzá nagyon szerettem és szeretem ma is mást mindent így csinált ahogy a receptben le van írva próbáljátok ki fejes káposztával is nem fogjátok megbánni

    VálaszTörlés
  6. Helló!
    Claudia Mölleken vagyok, láttam olyan emberek megjegyzéseit, akik már kölcsönt kaptak egy istenfélő férfitól, Gerard w-től, majd úgy döntöttem, hogy az ő ajánlásaik alapján jelentkezem, és néhány órával ezelőtt visszaigazoltam a saját személyes bankszámlámon az általam kért teljes összeget. számára. Ez valóban nagyszerű hír, és azt tanácsolom mindenkinek, akinek valódi kölcsönre van szüksége, hogy jelentkezzen e-mailben (thompson.loanservice@gmail.com). Most boldog vagyok, hogy megkaptam a kért kölcsönt.

    VálaszTörlés