A frissen leszedett szilvát megmostam, kimagoztam... majd egy aprítóval kicsit összevágtam... ekkor kiöblítek ecettel egy nagyobb lábast ami befér a sütőbe vagy egy tepsit.. kinek mi van.. én most lábasba raktam...ezután gyakorlatilag semmi dolgunk vele be kell tenni a sütőbe, 100 fokon hagyni végezze a dolgát... a képen látható reggel 9 órától este fél hatig volt a sütőbe .. ekkor feltettem a gáztűzhelyre és még fél órát folyamatosan kevergetve főztem..akkor jó ha a kanálról amivel keverjük, nem folyik le... olyan kemény.. ez a fajta lekvár évekig eláll a polcon...
Mint mindent én ezt is sterilizált üvegekbe rakom... nem szoktam dunsztolni... rögtön mehet a polcra.. mikor kihűlt még keményebb lett.
most pár napi folyamatosan készül, sok van a fán, ilyenkor kell elrakni amit lehet, mert a szilva olyan egyik évben sokat terem másikon kevesebbet.
Szilvával kapcsolatos kérdésem lenne. Szilvabefőttet fazékban szoktál dunsztolni? És hogyan? Tartósítószer kell bele?
VálaszTörlésugyan úgy csinálom mint a cseresznye befőttemet, vizes dunsztban .. és tartósitó nélkül...
TörlésMég forrón rátenni az üvegre a tetejét,alaposan rázárni,és fejre állítani,kb 20 percig.Utána visszaállítva kidunsztolni.Nem kell bele tartósító.
TörlésÜdvözlöm! Ha mégis savanyú lenne a szilvalekvárom( szilva miatt) akkor mit tudok vele csinálni? Üdvözlettel: Baloghné Heni
VálaszTörlésakkor cukrozni kell de óvatosan
TörlésUgyan így csinálom a szilvalekvárt évek óta. Nekem is nagyon bevált és még az a jó benne, hogy süteményből sem folyik ki sütés közben, és derelyében is isteni.
VálaszTörlés