2016. július 28., csütörtök

Szösszenet!!!!!

Mikor elkezdtem ezt a blogot írni, nekem nem az volt a célom, hogy elkápráztassak mindenkit, gyakorlatilag magamért írom, hogy minden ami a fejemben van és aztán el is készítem, megmaradjon akkor is ha netán a gépemről eltűnik, mert ugye a technika nem mindig megbízható.
Aztán sok ember megtisztelt, hogy idelátogat és megnézi netalán tán el is készíti amit itt talál.
Ennek szívből örülök, jönnek a sok pozitív visszajelzések amit hálásan köszönök.
Aztán jön egy pár hála a jó Istennek kevés aki csak kötekedni jön.

A konyhám lényege a hagyományok megtartása, nem az országos, mert én csak a Szabolcsi hagyományos ételeket írom le.. azt tudom, azon nőttem fel.

Kis történelem a Szabolcsi konyháról, sok idős asszonyt megkérdeztem, de visszamegyek a másod nagyszülőmhöz, mivel nem ismertem a nagymamámat,a nagypapát meg még apukám sem ismerte, mert odamaradt a háborúba.. szóval nagymamám testvére volt a nagyi nekünk, a Bözsi mama, még apu is szinte azt tekintette anyjának, azért írok főleg apuról, mert anyu az Tolna megyében született...de mikor férjhez ment apuhoz akkor ide költöztek és gyakorlatilag csak a Szabolcsi kajákra emlékszik.
Amit még nagyon fontosnak tartok leírni nem tévesztendő össze se Szatmár sem pedig Bereggel a Szabolcsi étel, hiába egy megye, de ez 3 külön tájegység, mindenhol másképpen készítik az ételeket, én konkrétan Szabolcs közepén éltem Kisvárdán 38 éves koromig, most pedig már 11 éve Kisvárda mellett egy faluban 6 km a város, gyakorlatilag sok minden köt oda, de imádok vidéken élni ezen a hatalmas portán, a csodálatos kertbe, amiben mindent megtermelek amire nekünk szükségünk van, és pont ezért én minimális dolgot vásárolok a boltban.. konkrétan só, olaj, cukor, ecet, a lisztet egy malomból rendelem, minden mást magamnak készítek.. tisztálkodási dolgokhoz csak a papír félét veszem a többit azt is készítem magamnak, de vissza a lényeghez.

Vegyük a legismertebb Szabolcsi ételt a töltött káposztát, nem receptet írok csak a történetét, az mindig úgy készült mi van a háznál, hát káposzta volt a kertben, télen meg savanyítva, de tettek el torma levelet  a régiek üvegekbe, nekem már könnyebb , mert van fagyasztó ... mi volt még általában? sonka, a padon szalonna, ünnep napokon meg hús... tehát a töltött káposzta nem a húsról szólt soha... a szegényebb családok pedig,  mint én is szeretem kukorica darával csinálták, mert az mindig is volt minden háznál, ma már könnyebb a dolgunk mert lehet darálva kapni húst, de az igazi az ha vágjuk késsel apróra a húst, ja és még valami, régen nem szerették a csirkemellet az általában jó volt a káposztába, azt is vágva tették bele... a hús és a rizs vagy dara aránya 1/1... így az igazi és így az ízletes... persze nem feledkezünk meg a paradicsomról sem.. és legfőképpen arról, hogy nem főzzük agyon.. max 30 perc és utána beszoktuk bugyolálni 10-15 percre.. ez a lényege.

Van még egy másik nagyon tipikusan Szabolcsi étel:
Káposztás paszuly leves:  ennek is az egyik legnagyobb érdeme, hogy egy tál étel, ezt a nagyszülők azért szerették készíteni, mert szinte csak minden bele kell rakni aztán hagy főjön, nem kell ezt sem agyon dumálni... először a bab meg a hús mikor ezek megfőttek bele a káposzta majd rántás...de olvastam már olyan kacifántos leírást, hogy aki elolvasta annak tuti nem volt kedve elkészíteni, pedig ezek pont azért jók, mert a legegyszerűbb ételek.. és nem a bonyolultság a fontos benne.

Van a törtpaszuly, ennek is van története, ezt sem lehet olyan nagyon flancosan elkészíteni, ugye bab minden kertben termett, megfőzték, de úgy hogy az értékes leve ne menjen kárba abba mindig főtt egy zöldséges bableves csipetkével... a babot a nagyszülők csak krumpli törővel törték, nekem már ez is könnyebb, mert botmixerrel szoktam...a jobbmódu családok nem tettek hozzá semmit, de ahol sokan voltak a családban azok pár szem krumplit raktak bele attól tartalmasabb lett... nekem mindig van babom bőven és én nem teszek hozzá... mivel azt olyan napokon esszük főleg amit hústalannak tartunk, ezért csak hagymás zsírt eszünk vele...

Sorolhatnám az ételeket, de ezek voltak azok amelyek általában mindig vita tárgyát képezték ahol meglátták.
Van sok olyan recept a blogon ami már nem is annyira hagyományos, de mind egytől egyig kipróbált és én csak azt teszem közzé amit merek ajánlani mindenkinek.

Magamról még pár mondat.
Fiatal lányként sosem főztem, én olyan fiús lány voltam inkább apunak segítettem az udvaron, mint a konyha közelébe menjek, azt anyu mindig elintézte.
Nálunk minden nap volt főtt étel, ezt apukám megkövetelte, vasárnap pedig húsleves, nálam a mai napig pontosan így van.
Mikor férjhez jöttem a páromhoz, megvettem egy szakácskönyvet és elkezdtem a saját konyhámat vezetni, hát voltak kudarcok, például megfőztem a finom zöldséges bablevest, de mikor készen lett akkor vettem észre tele van zsizsikkel, ment a lefolyóba az egész.
Volt hogy leégett a rántás, kifutott a tej, na az napi szinten, emlékszem már vendéglátóztunk, és mi ott is laktunk.. reggel jött az alkalmazott csaj nyitni én meg leírtam neki, hogy hozasson valakivel egy liter tejet és forralja már fel mire Endre felébred, na reggel én mentem ki elsőnek, kérdem forraltál tejet, "ja már a 3-ik liter, meg sikáltam a gázodat is egész reggel, mert mindig jött vendég és elfelejtettem".. na ezeken csak jókat nevettünk.
De volt olyan, hogy én dolgoztam és közbe főztem is.. a konyha meg a kiszolgáló pult között volt egy kis ablak ott láttam ha jött vendég, kimentem és a kaja meg ott maradt, na annak annyi is volt, mert elkezdtem beszélgetni és leégett, ment a lábassal együtt ki, szóval bakiktól én sem voltam mentes.
Ezekre jó vissza emlékezni, ma már azért nem nagyon fordulnak elő ilyenek.. igaz a tej még mindig mumus, azt az ember szokta kifuttatni még akkor is ha mellette áll.

Mikor 10 éve kiköltöztünk vidékre én eleinte teljesen el voltam veszve, mert addig egész életemben emberek között voltam, aztán szinte egyik napról a másikra kezdtem nagyon megszeretni, majd mikor már művelni kezdtem a kertemet, ami ugyan nekem nem nagy gond, mert az első szakmám zöldségtermesztő kertész, de van vendéglátó üzletvezető, taxis vizsgám is.. PÁV II. vizsgával.
Ja a kert, szóval nagyon megszerettem, főleg azt, hogy vegyszermentes minden, aztán amit megtermelek azt el is kell rakni, de tartósító nélkül.
Nálam fontos, hogy egészséges legyen az étel ami az asztalra kerül !!!

Remélem nem untattam senkit, de úgy éreztem ezeket le kell írnom.
Hálás köszönet mindenkinek aki veszi a fáradtságot, hogy elolvassa kis irományomat.
Üdv. Vali

56 megjegyzés:

 1. Drága Valika! Nagyon érdekes volt ez a kis gasztronómiai "történelem" Nagyon érthetően, és nagyszerűen "mesélted el" egy-egy étel történetét, és jellemzőit!! Köszönöm szépen, számomra nagyon érdekes volt, mivel én az ország középső részében születtem, és élek is, de sokszor voltam (már gyermekkoromban is) vendégségbe Szabolcs megyébe, és kóstoltam azokat az ételeket, amikről írtál!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. megtiszteltél, hogy elolvastad.. hálásan köszönöm

   Törlés
  2. Kedves Valika a szabolcsiak jól főznek és nem teher a kert sem én ezeket főzöm hiába városi lettem,szuper házi aszony vagy üdv!!!!

   Törlés
  3. Sajnálom ,h nem ismerten a Nagymamádat, de azért volt kitől ötleteket szerezni. Csak így tovább!! Örömmel nézegetem- készítgetem el a receptjeidet.

   Törlés
 2. Valika! Gratulálok a blogodhoz, sok remek ételt tettél közé mindnyájunk örömére. Én 63 éve élek Nyíregyházán, szinte minden szabolcsi ételt ismerek és rendszeresen főzöm is őket. A tört paszulyt pirítósra kentük és úgy ettük már gyerekkorunkban. A lapcsánka, a tengeris káposzta, a kenyérlángos, mind mind jelen volt és van a mindennapjainkban. Szeretem a receptjeidet és sokszor csodálkozom, hogy hogyan jut időd, erőd ezeket elkészíteni. Kívánom, hogy még sok érdekes és finom recepttel örvendeztess meg bennünket.

  VálaszTörlés
 3. Szia Valika! Remek ez a kis bevezetőd, pont valamelyik nap találtam ide és tallózgattam a receptjeid között.
  Sok mindent készítesz, sok tevékenységben vagy benne, és egyik dolog remekebb, mint a másik. Úgy gondolom a te egy napod is 24 órából áll, hogy fér bele ennyi minden? Valami nagyon jól csinálsz!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm, néha én is azt hiszem, hogy sosem ér véget egy nap, de majd télen lustálkodhatok, bár azt nem nagyon tudom, hogy kell

   Törlés
 4. Kedves Valika! Nagyon meglepödtem a Szabolcsi ételeken éspedig azért, mert azokat nem nagyon ismerik más vidéken. Viszont, nekem nagyon is ismerösek,és mindkettöt nagyon szeretjük, a káposztás paszulyt és a törtpaszulyt. Én a Parciumból, Szatmárnémetiböl származom és ott ezek nagyon kedvelt ételek.Végtelenül tisztellek,hogy mindent házilag elkészítesz.Nagyon ügyes vagy.Sokat tanulok Töled.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Valika! Jó, hogy egy kicsit megismerhettünk így az írásodon keresztül is, nemcsak a fenomenális receptjeiden keresztül :) Anyukám a konyhatündér a családban, én csak besegítek, ha éppen ő nem tud aznap főzni, DE ha valami újat akarunk, vagy inkább finomat, mindig az a mondat hangzik el, hogy "A Vali konyhájában nézd meg!". Nagy fagyifanok vagyunk és a fagyijaid is magukért beszélnek. Én 2 gyerekes anyuka vagyok, nem sok konyhai tudással. De amióta Anyukám "rád talált" azóta nekem is nőtt az önbizalmam a tűzhely mellett, mert még nem volt olyan étel, amit elrontottam volna, amikor a te receptjeid közül főztem meg valamit. Ezúton is köszönöm Neked :)
  Ui.: A tejet nem szabad otthagyni és ha már a szélén kezd feljönni, már rögtön fel fog forrni, olyankor ajánlatos az ajtót is becsukni, akkor hátha nem fut ki :D

  VálaszTörlés
 6. Én csak annyit mondanék,hogy kostoltam főztődet mikor régi szép időkben kint bográcsoztunk igaz ahogy írtad kezdő voltál,de finom volt Banya

  VálaszTörlés
 7. Én csak annyit mondanék,hogy kostoltam főztődet mikor régi szép időkben kint bográcsoztunk igaz ahogy írtad kezdő voltál,de finom volt Banya

  VálaszTörlés
 8. Jó volt olvasni, anyai nagyszüleim, és édesanyám is Gyulaházán élt, Kisvárdához közel :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. így van anyuék meg Gyulaháza után Nyírmada előtt egy tanyán

   Törlés
 9. Kedves Valika!Irigylésre méltó életet élnek.Gratulálok!Mi is próbálunk vegyszermentesen élni.Nem permetezünk.A szappant mi készítjük. Az általunk készített mosószappanból készített géllel mosunk.Takarításhoz citromsav,szódabikarbóna,mosószóda.Az élelmiszerek tartósításában van mit tanulni Öntől.Nagyon jó ötleteket oszt meg velünk.A kenyerei is gyönyörűek.

  VálaszTörlés
 10. Kedves Valika. Én eleinte csak azért főztem, mert enni muszáj.Mióta beléptem a csoportba, már ott tartok, hogy magam is kitalálok ételeket.Belejöttem a kenyér és egyéb kelt tészta sütésbe,igyekszem vegyszermentes hozzávalókat adni a családnak.Nagyon örülök, hogy megismertelek. Kár, hogy olyan messze lakunk egymástól, mert szívesen barátkoznék Veled. Igazán klassz csaj vagy. üdvözöllek: Teca (Mócika)

  VálaszTörlés
 11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 12. Imádlak Valesz!😀😀😀😀😀👍🍷

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. drága vagy.. köszönöm.. és ugyan ezt érzem még ismeretlenül is, mert érzem a soraidból a szeretetet

   Törlés
 13. Jaj, annyira örülök, hogy már blog is van ^^ annyi finomat és jó praktikákat látok tőled :) sok sikert a bloghoz :)

  VálaszTörlés
 14. Draga Valikam! Nagyon jol esett ezeket a sorokat elolvasni. Szivesen olvastam volna tovabb is. :-)
  Nagyon tisztellek azert a kitarto munkaert amivel nap mint nap elkapraztatsz minket a csoportodban. Koszonom hogy "ismerhetlek". :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nekem megtiszteltetés.. és hálásan köszönöm kedves soraidat

   Törlés
 15. Valika! Nagyon ügyes háziasszony vagy. Jó volt olvasni a gasztro történetedet. Irigylem az energiádat. Szeretem a receptjeidet, néhányat már öreg fejemmel el is készítettem. További sikeres munkát és jó egészséget kívánok!

  VálaszTörlés
 16. Kedves Valika! Mindennapos de csendes olvasója vagyok facebook csoportodnak.Blogod viszont csillagos helyen van a gépemen.Köszönöm hogy megosztod a tudásod és tapasztalatodat velünk.Külön öröm olvasni mindennapjaid történeteit is. Köszönöm hogy részese lehetek! Béresné Marianna

  VálaszTörlés
 17. További sok sikert és ehez erőt és egészséget!

  VálaszTörlés
 18. Köszönöm , h van ez a csoport. Az ételekben és másban is az egyszerűt szeretem. Érdekelnek a hagyományok és a régi ételek. A csoport többet ad ,mint gondolnánk. Családias betekintést ad a vidéki életben, értéket ment a tájjellegű konyháról szokásokról. Hagyományőrző!Barátságok, örömök, tanulás önellátás, valami békés örömteli dolgot visz napjainkban. Valikának gratulálok! Elismerésem mindazért ,amit fáradhatatlanul átad nekünk.

  VálaszTörlés
 19. Valika kedves!
  Mind azt amit az ételekről itt megosztasz velünk, mikor fog könyv formát ölteni?
  A blogod és csoportod szuper.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm kedves z
   szavaidat, tervben van.. karácsony körül ha minden igaz kiadják

   Törlés
 20. Valika kedves!
  Mind azt amit az ételekről itt megosztasz velünk, mikor fog könyv formát ölteni?
  A blogod és csoportod szuper.

  VálaszTörlés
 21. Kedves Valika!
  Nagyon szeretem a blogodat.
  Nagyon sok hasznos dolgot felfedeztem már itt.
  A "szösszenet" nagyon tetszik, szép ízesen írsz a régi világról. Én különös képen szeretem az ilyen írásokat. Könyvbe illő. További sok sikert kívánok neked.

  VálaszTörlés
 22. Örülök, hogy közelebbről is megismerhettelek.

  VálaszTörlés
 23. Gratulálok!! Imádom a receptjeidet, nagyon sokat tanultam tőled. Sosem főztem be télire...na idén több 100 üvegnél tartok!!!!!<3

  VálaszTörlés
 24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 25. Csak mély tisztelettel és csodálattal tudok beszélni...Mindenki tudja hogy a jó háziasszony két módon tudja megfogni a párját...az egyik a gyomra...és ha egészségesen szeretnének sokáig együtt élni, akkor mindenkinek csak ajánlani tudom Vali blogját.Köszönöm hogy újra hitet adsz az asszonyoknak (persze van már jópár férfi is) hogy érdemes oda haza főzni,befőzni,elrakni sajátkezüleg.

  VálaszTörlés
 26. További sok sikert kívánok!!!

  VálaszTörlés
 27. További sok sikert kívánok!!!

  VálaszTörlés
 28. Kedves Valika!
  Egyre többet tudni rólad, olyan, mintha már a szomszédodban laknánk! (pedig jó messze...) Én is csak csendesen olvasgatok, és raktározom el a sok praktikus ötletedet, amelyeket majd mind szeretnék kipróbálni. Szívesen olvasnék még máskor is rólad. Szeretettel.

  VálaszTörlés
 29. Én csak annyit mondanék,hogy egyre töbet tudok rolad, tanulok töled, es buszkevagyok hogy megismerhetelek akar igy irasban. szeretetel gondolok rad es a praktikus ötleteidre mikor probalgatom öket ki es mindegyik bejön :) Tovabi sok sikert kivanok !

  VálaszTörlés
 30. Most nem tudom,hogy Boros Vali, vagy Szabó Vali??? Minden esetre én is olvasója vagyok a blogodnak és szeretettel gratulálok a tudományodhoz! Sokat tanulok tőled! Nagyszerű háziasszony vagy Valika! A férjed büszke lehet rád!

  VálaszTörlés
 31. Kedves Valika, nagyon hálás vagyok, hogy megosztja velünk a tudományát. Alig várom, hogy kipróbálhassam a húsos receptjeit és a mustárt. nagyon nagyon sokat segített nekünk!!! Glutént, tejtermékeket, tejet és cukrot nem eszünk egészségügyi okokból. Mivel minden ételünket nekem kell előállítanom (egy másfél éves nagyfiú közreműködésével) ezért óriási segítség, hogy nyugodt szívvel ehetünk újra felvágottakat és nem nekem kell a recepteket kikísérleteznem. Nagyon köszönöm a munkáját, minden jót kívánok Önnek!

  VálaszTörlés
 32. Kedves Valika!
  Már a kezdetek óta követleka facebookon,de a blogod csak mostanában kezdtem olvasni.Őszinte csodálatom.
  További sok sikert kívánok.Sok sikert a tv2-es forgatáshoz.
  Puszi!

  VálaszTörlés
 33. Szeretem az írásaidat, akár recept, akár valamilyen sztorit mesélsz... és a könyved megjelent??

  VálaszTörlés
 34. Ajándék, hogy ismerhetlek, árad belőled az életigenlés, a jóság, a szeretet! Inspirálsz engem is. Hosszú, boldog életet kívánok!

  VálaszTörlés
 35. Köszönöm szépen a szuper ötleteket! Nyáron sok mindent elkészítettem, befőztem, a kertből. Szeretek itt olvasgatni! Legközelebb a káposztás bab levest fogom elkészíteni. Kolbásszal, mert a csülköt nem eszik meg

  VálaszTörlés