Csirkemell
sonka házilag
1kg csirke
mell
18g só, ,
1dl víz, 4g porcukor 1 kanál jó kemény disznó zsír
A hús
előkészítése
A hús egy kis részét vágja apró, kb. 2x2-es
kockákra, a maradékot pedig tegye húsdarálóba
A sót, és a cukrot keverje össze a vízzel,
majd keverje össze a feldarabolt hússal.
Beleraktam
egy aprítóba és alaposan megjárattam… egy jó kis ragacsos masszát kell kapni.. ehhez a masszához kevertem a darabolt húst is.
Beletöltöttem
a sonkakészítőbe a húst.
Minden réteg behelyezése előtt jól le kell
nyomkodni alaposan a húst.
Rá tettem a fedelet, majd beraktam a hűtőbe a sonkakészítőt a hűtőbe pihenni 24 óráig.
A sonka
főzése:
A prést
beleállítottam vízbe úgy hogy addig
legyen benne a víz amíg a sonka van a présbe, különben ha nem éri a tetejét a
víz ott nyers fog maradni…
80 fokon ezt
elég volt 2 óráig abálni… mikor letelt az idő.. akkor folyóvíz alatt lehűtöttem
a prést… és kivettem a sonka… majd ment a hűtőbe… igazán másnap nagyon szép
látványos mikor fel van szeletelve…jó munkát mindenkinek hozzá.
Kedves Valika!
VálaszTörlésSajnos a leírásban van egy rész, ami nekem nem érthető. Az van írva, hogy ugye a kétharmadát aprítsam kicsi kockákra, a maradékot pedig daráljam le. Később az összeállításnál szerepel, hogy a feldarabolt húst a vízzel és a többi anyaggal együtt tegyem aprítóba, de arról szó nem esik mikor és mit kell csinálnom azzal a hússal amit külön le kellett darálni? Azt mikor kell beletenni?
a ledaráltat kell először az aprítóba tenni és utána a többit.. nagyon fontos a pépesítés... mert ha csak darálva van nem elég jól szeletelhető... gyakorlatilag akkor jó ha a darálás után egy késes géppel még pépesítve van... akkor homogén
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésKedves Vali!
VálaszTörlésMár korábban törtem az agyam, hogy szeretném tudni mi van a felvágottamban, tehát nekem kellene azt elkészíteni. Kérdésem, hol lehet kapni ilyen prést, mert okvetlenül szeretnék ilyet készíteni.
https://www.mall.hu/edeny-kiegeszitok/tescoma-presto-hazi-sonka-keszito-homeroval?src=sug
TörlésKedves Vali!
VálaszTörlésA hozzávalók között disznózsír is szerepel, a receptnél már nem. Ugye azt is a végső összekeverésnél kell hozzáadagolni a péphez? Vagy a disznózsír nem is kell bele a felvágottba?
Köszönettel: Eszter
kell a zsir mert száraz lesz nélküle...ugyan ugy bele keverni a péphez
TörlésKedves Vali!
VálaszTörlésKérlek engedd meg, hogy tegeződjünk - könnyebb így a kommunikáció. A Te hatásodra került fel a bevásárlólistánkra a sonkakészítő még tavaly, végül két héttel ezelőtt vettünk egyet :D
Már a második adag felvágott készül benne. Az első fokhagymás csirkemell volt, mennyei.
A kérdésem (bár lehet hülyeség?!), hogy jól gondolom-e, hogy csak friss hússal lehet dolgozni, fagyasztásból felolvasztottal nem?!
Illetve a "sonkagép" használati útmutatójában 2 napos 'érlelési idő' szerepel, de Nálad olvasom, hogy egy napig hagyod állni a masszát a hűtőben abálás előtt - ennek van jelentőssége?
Szintén szeretném kérdezni, hogy mikor a kész felvágottat (vagy egy részét) lefagyasztod, az felengedés után még ehető két napig ugyanúgy, mint a friss sonka?
Köszönöm válaszod és ezt a csodás blogot is - fiatal háziasszonyként fantasztikus kiindulás minden írásod! :)
Szeretettel,
Berni
elnézést csak most láttam meg, szóval én már csináltam fagyóból kivett húsból is semmi gond vele, azt nyilván már nem fagyasztom vissza, de amit frissből csinálok azt felszeletelve rakok el, minden szelet közé teszek egy kis darab sütőpapirt mint a lapka sajtoknál... és én levákunozva rakom a fagyóba nálam általában 6-8 szelet kerül oda...
TörlésSzia Valika. A darabolt húst azt akkor ha az van bot turmixal is lehet ? És utána kell összekeverni a darálttal ? Vagy az apritottat nem kell csak belekeverni? Bocsi csak jol szeretném elsöre csinálni.
VálaszTörlés