Vali kenyere
sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
2 dkg élesztő
3,5 dl víz ebből galuska szerűen
fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton
hagyni másnapig…
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
3,5 dl víz…
összedagasztani én géppel de lehet
kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha
szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő
kétszer 40 percig kelesztem, a
második végénél begyújtottam a sütőt..
250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel…
szép vekni lesz belőle…
mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem...
bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…egy zsilletpenge a legjobb rá, ezzel lehet szép bemetszést ejteni...
jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe 230 fokra
mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel…
szép vekni lesz belőle…
mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem...
bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…egy zsilletpenge a legjobb rá, ezzel lehet szép bemetszést ejteni...
jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe 230 fokra
mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
a jénaiba tenni kell szilikonos
sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele
jó munkát sok sikert… üdv Vali
Na ezt ki kell próbálnom, de ha most sem sikerül akkor többé nem próbálkozom! Köszönöm a receptet! Majd holnap próbálkozom!
VálaszTörlésNa milyen lett? :)
TörlésAkinek sok ideje van és kedve is van hozzá az csinálja....
TörlésEhez sok ido?? Ugyan miert?? Idő sem kell sok! Csak hoztá állás kerdese ee szeretet.😉
TörlésMegsütöttem...tökéletes lett :) Köszönöm a receptet :)
VálaszTörlésMitől kap ilyen szép arcpírt?
VálaszTörlésValika! A jó Isten áldjon meg azért amiért megosztottad velem, velünk e finom kenyér elkészítését! Én már megértem 63 évet, de még eddig ilyen kevés erővel ily finom kenyeret még nem sütöttem. Nem tudod elképzelni, hogy milyen hálás vagyok érte! Kívánom,hogy még több embernek szerezz örömet a segítségeddel! Üdvözlet Terézia
VálaszTörlésnagyon hatalmas örömöt szereztél a soraiddal.. köszönöm
TörlésSzia. Sima liszttel is működik?
TörlésKöszönöm szépen! Valika ez a kenyér csoda! Én, aki soha az életben nem tudtam kelt tésztát csinálni, mióta ezt a kenyeret megsütöttem, azóta folyamatosan gyártom az egyéb kelteket is, mert az első sikerélmény után már nem tudtam leállni :) KÖSZÖNÖM! (és a család is! :) )
VálaszTörlésnagyon köszönöm, hogy megírtad.. örülök a sikerednek
Törlésmindig ez alapján sütöm de jó ès finom is :)
VálaszTörlésMár 1 hónapja csak a Te recepted alapján sütöm a kenyeret a kiflit.Nagyon szereti a családom.....összenem hasonlítható a boltival.Hetente 3x sütöm.....
VálaszTörlésEgyszer már elkezdtem sütni.....de abbahagytam......
Most már nem fogom. Üdvözlettel: Kati
Kedves Vali! Ha teljes kiőrlésű lisztből szeretném, tudsz javasolni arányt? Gyönyörű kenyérke :)
VálaszTörlésNem 2x40 percig kell keleszteni,megmég 20 percig.az összekeverés után 1,5 órát még keleszteni kell és kész.össze-vissza sem kell tekergetni,a dagasztógép elvégzi az alapos összekeverést.a végén csak kenyér formájúra kell alakítani,betenni a jénaiban a sütőbe és kész.jó recept csak túl lett a leirás spirázva.
VálaszTörlésAzért azt gondolom, ez egy kipróbált 3 naponta sütött kenyér receptje, 12 éve magamnak sütök kenyeret és péksüteményeket, szóval ez ahogy le van írva pontosan így kell készíteni, el is mondom minden mozzanatnak a miértjét is, a dagasztó nem elég, arra igen hogy alaposan össze keverje, de például a dupla kelesztés arra való, hogy a kettő között én meghajtogatom, ezáltal lazul a szerkezete, ugyan ezt a cél szolgálja a formázás is, a 20 perc a jénaiban azért kell, hogy a formázás eltűnjön és így egybe keljen a tészta, ha csak egy huzamban 1,5órát keleszted esély van rá, hogy túl fog kelni.. a kétszer 40 percnél ez nem tud előfordulni, mert mikor meghajtogatom össze esik...remélem kimerítő választ adtam a fentebb írtakra.
TörlésKedves Vali, elomelegitett sutoben hogy hogy nem pattan el a jenai, mit kell vele csinalni,nekem is orok problema,hogy kenyerformaju maradjon a kenyer mert nincs olyan formam viszont jenaibol lenne. koszonom a valaszod
Törlésa jénai nem pattan el.. és a jénaiban kenyér forma készül
TörlésIgazolom! A JÉNAInem pattan el!
Törlés.köszönöm a kenyerteszta receptjét megsutottem élet em első kenyerét nagyon finom lett.
TörlésA lábos a tuti, az biztos nem pattan el😄
TörlésValika,ezt a kenyeret megsüthetem tönköly fehérlisztből is? Ha igen, mit és mennyit kell az arányokon változtatni? Légkeveréses sütőben süthetem? Köszönöm ha tudsz válaszolni. :)
VálaszTörlésvan teljeskiőrlésű is a blogon
TörlésHa nincs BL 80 csak 45 vagy 55-os liszt készitheto?
VálaszTörlésRecept:250 fokra bekapcsolom a sütőt....és azon mennyi ideig sül a kenyér??
VálaszTörlésnincs idő, mert minden sütő másképp süt, 50 perc után meg kell nézni
TörlésSzeretnék egy ilyesmit csinálni, most rendeltem egy jénait,, igaz csak 4,5-literes,( nem tudom mekkora kenyér készülhet benne ) de szeretném teljeskiörlésü,meg korpasan és sok maggal ,, kb így lehet azt is csinálni ???? És sajnos nem tudom ezt a receptet, hova és hogy tudnám "menteni" késöbbre ???
Törlésvan teljeskiőrlésű recept az másabb ettől, de nagyon szuper az is, úgy keresd, kenyér barna, ott van kettő is
TörlésMekkora jénai kell hozzá?
VálaszTörlésMost kel, de lehet, hogy az én jénaim kicsi lesz.
VálaszTörlésValika draga a kenyeret mikor hajtogatod nem keszitenel egy videot mert nem igazan ertem.vagyis ertem de nem igazan sikerul.koszonom
VálaszTörlésvan róla videó.. a saját oldalamon megtalálod
TörlésVali drága.A jénaimnak nincs fedele.Ebben az esetben mi a teendő?
TörlésEN ERDELYI VAGYOK DE A KENYER SUTEST NEM TUDOM ELKEBZELNI FOT KRUMPLI NELKUL
VálaszTörlésMióta rátaláltam erre a receptre, csak ez alapján sütöm a kenyeret!! Egyszerű és nagyszerű !! Mindig finom!! Köszönöm ! 😊
VálaszTörlésElfogom készíteni, Köszönöm.1
VálaszTörlésimádom...a legjobb kenyér recept...azóta nem vettünk kenyeret,illetve csak és kizárólag akkor ha valami miatt nem volt időm sütni.köszi Valika.
VálaszTörlésValika. Köszönöm a receptet, nagyon finom a kenyér. Biztos hogy már nemigen fogok pékségbe venni kenyeret.
VálaszTörlésKipróbálom, biztos sikerülni fog! Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Vali, ez a vilag legjobb elesztos kenyerreceptje, valamikor nagyon sokat sutottem, most, sok kovaszos kenyer elkeszitese utan, ujra kiprobaltam ezt a receptet, hihetetlen milyen finom, nincs eleszto ize, es gyorsan elkeszul. Koszi ujra es ujra ��Adrienn kar hogy nem tudok fotot feltenni, csodas belzete lett 😉
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésÉlesztő helyett, ha ugyanennyi kovászt teszek bele, vajon úgy is működik a recept?
VálaszTörlésSzia Valikám!Csak azt szeretném kérdezni,hogy az élesztőt nem kell felfuttatni,egyszer sem?
VálaszTörlésSzia Valika ebbe nem kell semmilyen zsiradék??
VálaszTörlésValika
VálaszTörléshány literes jénai kell hozzá, és fedeles? Köszi
Köszönöm a receptet, amióta rátaláltam, mindig ezt a kenyeret sütöm én is. Szép, finom és nem lehet elrontani. Pataki tálban szoktam sütni, mert nincs fedeles jénaim, de így is tökéletesen működik. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
VálaszTörlés