2016. június 5., vasárnap

Rostos gyümölcslé!!!!

Mindig nagyon szerettük a gyümölcsleveket, de a bolti már régen nem az igazi... így évek óta magamnak készítem, tartósító nélkül.. és több évig eltartható, nekem 2014-ben 90 üveggel készült, kicsit túl teljesítettem, mert kitartott már második éve... az idén csak annyit fogok készíteni ami terem a kertbe...



gyümölcslé   VALI  módra
a gyümölcsöt megtisztítás után egy nagy méretű fazékba rakom… félig legyen a fazék… felöntöm vízzel…..alaposan szétfőzöm  a gyümölcsöt… mixelem… újra felfőzöm… itt lehet a sűrűséget szabályozni, ha kell lehet hozzá még vizet adni.. míg a kellő sűrűséget el  nem éred…ha úgy szereted lehet cukrozni… én nem szoktam, mert mi  a natúr ízeket szeretjük… szóval másodszor is laposan felfőzzük… az üvegeket ki kell főzni… akinek van mikrója az tegye be, mert az jól sterilizálja…mivel ebben nincs tartósítószer egyáltalán nagyon fontos a tisztaság…tehát mehet bele az üvegekbe… 10 percig fejre kell állítani az üveget aztán mehet a száraz dunsztba… kihűlt lehet a polcra rakni…

Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes gyümölcslevet fogunk készíteni...



7 megjegyzés:

  1. Valika! A főzéssel nem romlik a vitamin?

    VálaszTörlés
  2. syerintem is minimális marad benne,de nem tudom

    VálaszTörlés
  3. Szerintem hőre érzékeny vitaminok elfőnek, de azért legalább marad benne rost és ásványi anyag tartalom. Ha nyersen akarod, akkor marad a vitamin, de akkor viszont kell tartósítószer! Valamit mindig be kell áldozni! :-))

    VálaszTörlés
  4. inkább legyen kevesebb vitamin, de tartósító semmiképp ne legyen benne, a bolti szerintetek miből van, az még gyümölcsöt se igen látott, csak szirupot

    VálaszTörlés
  5. Lassúpréssel hidegen lehet a gyümölcsből kinyerni a levet, rostot. Majd üvegbe töltve tartósítószermentesen befőzőautomatában csírátlanitva is lehet tárolni a gyümölcsleveket. Nem romlik meg, nem veszíti el a vitamintartalmát és színét sem, ha sötét palackban van tárolva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  6. Mi az a befőzőautomata? A lassúpréselés az a turmix lenne?
    Bocsika nem tudom, hogy kell az email cimet megvaltoztatni. De az En hasznalatban levo email cimem az: agirandall@yahoo.com

    VálaszTörlés