gyümölcslé VALI módra
a gyümölcsöt megtisztítás után egy nagy méretű fazékba
rakom… félig legyen a fazék… felöntöm vízzel…..alaposan szétfőzöm a gyümölcsöt… mixelem… újra felfőzöm… itt
lehet a sűrűséget szabályozni, ha kell lehet hozzá még vizet adni.. míg a kellő
sűrűséget el nem éred…ha úgy szereted lehet
cukrozni… én nem szoktam, mert mi a
natúr ízeket szeretjük… szóval másodszor is laposan felfőzzük… az üvegeket ki
kell főzni… akinek van mikrója az tegye be, mert az jól sterilizálja…mivel ebben
nincs tartósítószer egyáltalán nagyon fontos a tisztaság…tehát mehet bele az
üvegekbe… 10 percig fejre kell állítani az üveget aztán mehet a száraz
dunsztba… kihűlt lehet a polcra rakni…
Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes gyümölcslevet fogunk készíteni...
Valika! A főzéssel nem romlik a vitamin?
VálaszTörléssyerintem is minimális marad benne,de nem tudom
VálaszTörlésSzerintem hőre érzékeny vitaminok elfőnek, de azért legalább marad benne rost és ásványi anyag tartalom. Ha nyersen akarod, akkor marad a vitamin, de akkor viszont kell tartósítószer! Valamit mindig be kell áldozni! :-))
VálaszTörlésinkább legyen kevesebb vitamin, de tartósító semmiképp ne legyen benne, a bolti szerintetek miből van, az még gyümölcsöt se igen látott, csak szirupot
VálaszTörlésLassúpréssel hidegen lehet a gyümölcsből kinyerni a levet, rostot. Majd üvegbe töltve tartósítószermentesen befőzőautomatában csírátlanitva is lehet tárolni a gyümölcsleveket. Nem romlik meg, nem veszíti el a vitamintartalmát és színét sem, ha sötét palackban van tárolva.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésMi az a befőzőautomata? A lassúpréselés az a turmix lenne?
VálaszTörlésBocsika nem tudom, hogy kell az email cimet megvaltoztatni. De az En hasznalatban levo email cimem az: agirandall@yahoo.com