2016. február 9., kedd

KENYÉR teljeskiőrlésű liszt és más lisztek keverékéből!!!!

Ma sok kísérletezés után sütöttem egy olyan barna kenyeret amivel maradéktalanul elégedett vagyok...íme a leírás.

15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl vízből készítettem egy előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszek
2 teás kanál só... erre jönnek a lisztek
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz, majd hozzá teszem az előző este elkészített előtészta...
alaposan kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek 
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek  szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...







6 megjegyzés:

  1. Kedves Boros Valéria!
    Nagyon szépen köszönjük a kenyér receptet. egyben fogadd elismerésem! gyönyörű a kenyered! némelypék meg csodálhatja! Köszönöm szépen! :)
    Jó egészséget !

    VálaszTörlés
  2. köszönöm.. minden jót kívánok neked is

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a receptet, már régóta keresek JÓ kenyér receptet. Megkérdezhetem, hogy hány fokon sütöd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mivel nekem gázsütőm van ... ott én 250 fokon sütöm végig... elektromosnál elég 220 fok

      Törlés
  4. Bocs !! Megsütöm, azt akartam írni‼️‼️‼️‼️

    VálaszTörlés