TRAPPISTA sajt
10 liter tejből készül...
a tejből egy decit meglangyosítok ebbe rakom az egy kapszula MEZOPHIL KULTÚRA...hagyom teljesen feloldódni.. ez kb 15 perc... a tejet 32 fokra melegítem ebbe öntöm a feloldott kultúra...15 perc pihentetés... ekkor beoltom CHY-MAX PLUS, vagy PREMIUM NATUREN.. folyékony tejoltóval 10 ml kerül bele.. 20 perc alvadás következik...ekkor én a habverővel felvágom a megalvadt tejet... 2*2 cm méretre van felvágva...ekkor leszedek kb 2 liter savót róla... egy edénybe ugyan ennyi vizet melegítek 43 fokra... ezt hozzá keverem és elkezdem utó melegíteni... kis lángon kevergetve 43 fokra melegítem ... mikor meg van én hagytam 10 percig magára...most fogtam egy szűrőkanalat és ennek segítségével leszedem róla a savót.. mikor már nem tudtam többet leszedni akkor az alvadékot szedem a szűrőbe és alaposan kinyomkodom, majd rakom a formába.. mikor már mind a formákba van lesúlyozom... én szoktam forgatni 15-20 percenként... egy napig van súly alatt, aztán készítek egy 20%-os só fürdőt.. ebben hagyom 24 órát... aztán teszem a kamra polcra... ott 3 napig naponta forgatom.. és eztán lekenem a sajtviasszal...30-40 napig viszem a pincébe érni...
az oltó és a kultúra beszerzési helye: www.hazisajtkeszites.hu
Ezt el kell készítenem! :)
VálaszTörlésSzia! Honnan veszed az oltót és a kultúrát?
VálaszTörléswww.hazisajtkeszites.hu
VálaszTörlésItt tudsz venni minden hozzá való
Valika 10 liter tejbol hany kilo sajtod lesz?
VálaszTörlés1 kg... ez az átlag
TörlésKedves Vali! Olyan kérdésem lenne, hogy a tejet végig 32 fokon kell tartani a kultúra és az oltó belekeverésénél? Valamint a kettő közötti pihentetésnél? Ha igen, akkor ezt hogyan teszed? Köszönöm a válaszod! Barbara.
VálaszTörlésa gázon hagyom és a legkisebb lángon időnként alágyújtva.. ha melegszik akkor lezárom, de nekem elég ha csak egyszer picit aláindítom a gázt
VálaszTörlésEz minden csak nem Trappista sajt!
VálaszTörlés