2016. február 19., péntek

Zöldséges bableves, tört paszuly hagymával!!!!

Ez egy tipikusan Szabolcsi étel... gyerekkoromtól esszük, elég sok babot termelek minden évben, hogy kitartson amíg az új termés megérkezik... mindig gyenge szemesen szedem le.. és megy  kifejtve a fagyasztóba...sokkal hamarabb fő mint a száraz és ráadásul sosem lesz zsizsikes.

Felteszem a szemes babot főni saját vegetával és sóval ...30 percet főzöm majd hozzá teszem a zöldségeket, sárgarépa petrezselyem, karalábé... együtt főzöm.. ha kell utána sózom.. mikor a bab megfőtt kiszedem a 3/4-ét.. ebből fog készülni a tört paszuly...ezt a levest egy fokhagymás rántással kell berántani...kevés zsiradékon 3 cikk reszelt fokhagymát kicsit megpirítok... teszek rá lisztet ... majd felengedem hideg vízzel... és elszoktam keverni habverővel szép simára és egy szűrőkanálon engedem a levesbe... felforr.. és teszek bele reszelt tészta vagy csipetke, de lehet szaggatni bele nokedlit is... készre főzöm...

zöldséges bableves



a tört paszuly:... a levesből kiszedett megfőtt babhoz teszek egy keveset a levesből, még akkor mikor kiszedem... ezzel együtt botmixerrel összepépesítem... vissza teszem a tüzre és kicsit forralom... de állandóan kevergetem, mert hamar lekap...
hagymát félkarikákra vágok... és zsiradékon megfuttatom... sózom... egy csipet fűszerpaprikát teszek hozzá és lepirítom.. ezt teszem a tört paszulyra..




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése