Follow by Email

2016. február 16., kedd

Túró és vaj készült!!!

Mivel nem veszek bolti élelmiszert, hát ezt is meg kell csinálnom magamnak....
nem olyan nagy tudomány, de én itt leírom a pontos menetet... és képekkel illusztrálom hozzá.

10 liter valódi friss házi tejből készítem.
Leteszem egy lábosba a tejet a 24 fokoskonyhámban aludni... semmi dolgom nincs vele, ezt szombat este tettem le és hétfőn estére már munkára fogtam.
Első dolgom , mikor meg van aludva, hogy egy kanál segítségével az egybe függő szint és főlt  leszedem. Ez a vaj alapanyaga... ezt felteszem a tűzre és felforralom, ezzel meg is van a pasztörizálás, ezt azért csinálom, hogy a vaj tovább eltartson...ezt hagyom kihűlni, és egy éjjelre a hűtőbe rakom.
A megaludt tejet felteszem a tűzre, 40 fokig hevítem, de nem kavargatom ne törjön össze.
Hagyom egy fél órát pihenni, én egy sűrű teaszűrön keresztül leszedtem a savót... és mikor már nem tudtam többet akkor öntöttem a túrót a kendőbe, amit felkötöttem és minimum 12 órát hagyom lecsöpögni...aztán kibontom és tálba szedem... kész a túró.
A lehűlt színt egy turmixba, vagy mint nekem s késes aprítóba teszem és addig verem amíg kicsapódik a vaj... akkor lelehet szűrni és mehet a tégelyekbe, de csináltam már formákba is...
nagyszerű dolog saját kezem munkáját nézni és fogyasztani... javaslom próbáljátok ki.



itt dolgozza a tejszínt

Túró már felkötve

tejszín forralása

ilyen mikor leszedem a tejről

a megaludt tej.. látszik rajta az egybefüggő zsír réteg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése