2016. június 8., szerda

Mosogatószer házilag!!!

Már elég régen csinálok magamnak.. valahol olvastam kipróbáltam és kicsit magamra formáltam, nekem hogy működik rendesen.. ez most szuper, ez az arány tökéletes...

fél decis poharat használtam
3 pohár víz
3 pohár 20%-os ecet de ha csak 10%-os van akkor mehet 4 pohár
2 pohár decyl glucoside.... http://webshop.cosmio.hu/tenzidek/99-decyl-glucoside-cukortenzid.html#/kiszereles-200_ml
1 kávéskanál xantán...........http://webshop.cosmio.hu/gelkepzok/117-xantan-gelkepzo.html
2 kávéskanál citromsav
ezeket én egy tálba kevertem össze alaposan,
ezután öntöttem a mosogatószeres flakonba...habzik rendesen



2016. június 5., vasárnap

Eper befőtt, Tartósító nélkül!!!!

Nálam minden tartósító nélkül készül...ezek a befőttek is pont így.

A gyümölcsöt belerakom a sterilizált üvegbe, teszek rá egy kanál cukrot, egy fél kávéskanál citromsavat, hogy megmaradjon a színe...felöntöm hideg vízzel, lezárom az üveget!!!

Egy nagyobb lábosba helyezem a lezárt üvegeket majd felengedem hideg vízzel a lábast de csak annyi víz legyen benn, hogy az üveg nyaka alatt  2 újjnyi szabadon maradjon......
Kis lángon dunsztolom... 75-80 fpk legyen a víz.. lágyabb gyümölcsnél elég 25-30 perc... keményebbnél mint mondjuk a körte 40 perc kell neki..

Ezután száraz dunsztba rakom 2 napra hagyom ott kihűlni...


Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ebbe rakom a gyümölcsöket..... ha ezeket betartjuk tökéletes befőttet  fogunk készíteni...






Rostos gyümölcslé!!!!

Mindig nagyon szerettük a gyümölcsleveket, de a bolti már régen nem az igazi... így évek óta magamnak készítem, tartósító nélkül.. és több évig eltartható, nekem 2014-ben 90 üveggel készült, kicsit túl teljesítettem, mert kitartott már második éve... az idén csak annyit fogok készíteni ami terem a kertbe...



gyümölcslé   VALI  módra
a gyümölcsöt megtisztítás után egy nagy méretű fazékba rakom… félig legyen a fazék… felöntöm vízzel…..alaposan szétfőzöm  a gyümölcsöt… mixelem… újra felfőzöm… itt lehet a sűrűséget szabályozni, ha kell lehet hozzá még vizet adni.. míg a kellő sűrűséget el  nem éred…ha úgy szereted lehet cukrozni… én nem szoktam, mert mi  a natúr ízeket szeretjük… szóval másodszor is laposan felfőzzük… az üvegeket ki kell főzni… akinek van mikrója az tegye be, mert az jól sterilizálja…mivel ebben nincs tartósítószer egyáltalán nagyon fontos a tisztaság…tehát mehet bele az üvegekbe… 10 percig fejre kell állítani az üveget aztán mehet a száraz dunsztba… kihűlt lehet a polcra rakni…

Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes gyümölcslevet fogunk készíteni...



2016. június 1., szerda

Cola szörp Vali módra!!!!

Régen sokszor ittam coca cola... ma már nem innám meg a boltit, de néha eszembe jutnak az ízek... igen én is megkívánom... régóta motoszkált bennem.. valami hasonlót itthon is el lehetne készíteni.. kicsit kutakodtam több külföldi oldalt átolvasgattam.. és össze áll a kis buksimba egy saját recept.. ami az alapokban hasonlít a neten találhatóakhoz...



egy narancs és egy citrom lereszelt haja...
nekem van illó olajam azt tettem bele ezek helyett
kb 8-10 cm-es reszelt gyömbér
 fél csillagánizs
4 szegfűszeg
1 szegfűbors összetörve
egy fél szerecsendió reszelve
8-10 cm-es fahéj
2 kávéskanál levendula virág
2 filter fekete tea kiszedve a filterből
1 vanília rúd feldarabolva
2 kávéskanál citromsav.. vagy aszkorbinsav
ezeket egy kis lábosba teszem.. felöntöttem 6 dl vízzel.. 30 percig fedő alatt kis lángon főztem
ezután leszűrtem
majd 40 dkg barna cukrot karamellizálok.. hozzá adtam a leszűrt fűszeres lét.. még 10 -15 percet folyamatosan kevergetve sziruppá főztem kis lángon.. sterilizált üvegbe tettem








2016. május 28., szombat

Tészta készült!!! Cérnametélt!!!

Ma tésztát készítettem, nagyon szeretem a házi tésztát, ebben tudom mi van a liszt is nagyon jó minőségi... én csak a www.szabomalom.hu... lisztjeit használom...


1  kg rétes liszt,
10 tojás... nekem csak házi tojás van..
ebből erőteljes mozdulatokkal tésztát gyúrok...pihentetem pár percet, majd a nyújtógépemmel kinyújtom és a megfelelő méretűre vágom.. ez most cérnametélt és kis kocka lett .. a cérnametéltet géppel a kockát kézzel vágtam...
szoktam csak egy adagra valót is csinálni akkor 10 dkg rétes liszt és egy tojás az arány...











2016. május 25., szerda

Sűrített tej!!!!



A mogyoró krémhez kell sűrített tej, na de én nem veszek olyat.. tehát megcsinálom!!!



1 liter házi tejhez raktam 35 dkg cukrot ... két rúd vaníliát... ezt elkezdtem főzni... 1 óra hosszt főzőm lassú tűzön... ekkor már eléri a sűrű állagot... kb 6 dl-nek kell lennie ennyiből..




Mogyoró krém, minden adalékmentesen.. valódi mogyoróból!!!!

Szerettem volna mogyoró krémes palacsintát vagy finom kifliket enni, de ugye én a bolti vackokba nem bízok, mogyoró bokor van egy hatalmas a kertbe, termet is egy szép kis szakajtó kosárral, hát akkor meg is csinálom magamnak!!!

10 dkg csoki, nekem ez is saját, de jó egy bolti is
10 dkg VAJ.. azért nagy a betű, mert nem jó a margarin
1 dl sűrített tej, természetesen nekem ez is házi én csinálom, meg lehet majd találni a blogomon azt is...
1 dl jó minőségű 30 %-os tejszín
15 dkg őrölt mogyoró.. én ezt kávédarálóval oldottam meg
8-10 dkg cukor.. ki mennyire szeretné édesen.. ebben 8 dkg van.. ezt is leőröltem

vízgőz fölött a csokit vajat egyneművé  olvasztom.. majd hozzá teszem a sűrített tejet, tejszínt
hozzá öntöm a mogyoró és a cukor...
botmixerrel alaposan elkeverem...
Készen is van és rögtön fogyasztható.