Már elég régen csinálok magamnak.. valahol olvastam kipróbáltam és kicsit magamra formáltam, nekem hogy működik rendesen.. ez most szuper, ez az arány tökéletes...
fél decis poharat használtam
3 pohár víz
3 pohár 20%-os ecet de ha csak 10%-os van akkor mehet 4 pohár
2 pohár decyl glucoside.... http://webshop.cosmio.hu/tenzidek/99-decyl-glucoside-cukortenzid.html#/kiszereles-200_ml
1 kávéskanál xantán...........http://webshop.cosmio.hu/gelkepzok/117-xantan-gelkepzo.html
2 kávéskanál citromsav
ezeket én egy tálba kevertem össze alaposan,
ezután öntöttem a mosogatószeres flakonba...habzik rendesen
2016. június 8., szerda
2016. június 5., vasárnap
Eper befőtt, Tartósító nélkül!!!!
Nálam minden tartósító nélkül készül...ezek a befőttek is pont így.
A gyümölcsöt belerakom a sterilizált üvegbe, teszek rá egy kanál cukrot, egy fél kávéskanál citromsavat, hogy megmaradjon a színe...felöntöm hideg vízzel, lezárom az üveget!!!
Egy nagyobb lábosba helyezem a lezárt üvegeket majd felengedem hideg vízzel a lábast de csak annyi víz legyen benn, hogy az üveg nyaka alatt 2 újjnyi szabadon maradjon......
Kis lángon dunsztolom... 75-80 fpk legyen a víz.. lágyabb gyümölcsnél elég 25-30 perc... keményebbnél mint mondjuk a körte 40 perc kell neki..
Ezután száraz dunsztba rakom 2 napra hagyom ott kihűlni...
A gyümölcsöt belerakom a sterilizált üvegbe, teszek rá egy kanál cukrot, egy fél kávéskanál citromsavat, hogy megmaradjon a színe...felöntöm hideg vízzel, lezárom az üveget!!!
Egy nagyobb lábosba helyezem a lezárt üvegeket majd felengedem hideg vízzel a lábast de csak annyi víz legyen benn, hogy az üveg nyaka alatt 2 újjnyi szabadon maradjon......
Kis lángon dunsztolom... 75-80 fpk legyen a víz.. lágyabb gyümölcsnél elég 25-30 perc... keményebbnél mint mondjuk a körte 40 perc kell neki..
Ezután száraz dunsztba rakom 2 napra hagyom ott kihűlni...
Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a
következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak
mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami
a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy
fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is..
nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ebbe rakom a gyümölcsöket..... ha ezeket betartjuk tökéletes befőttet fogunk készíteni...
Rostos gyümölcslé!!!!
Mindig nagyon szerettük a gyümölcsleveket, de a bolti már régen nem az igazi... így évek óta magamnak készítem, tartósító nélkül.. és több évig eltartható, nekem 2014-ben 90 üveggel készült, kicsit túl teljesítettem, mert kitartott már második éve... az idén csak annyit fogok készíteni ami terem a kertbe...
gyümölcslé VALI módra
a gyümölcsöt megtisztítás után egy nagy méretű fazékba
rakom… félig legyen a fazék… felöntöm vízzel…..alaposan szétfőzöm a gyümölcsöt… mixelem… újra felfőzöm… itt
lehet a sűrűséget szabályozni, ha kell lehet hozzá még vizet adni.. míg a kellő
sűrűséget el nem éred…ha úgy szereted lehet
cukrozni… én nem szoktam, mert mi a
natúr ízeket szeretjük… szóval másodszor is laposan felfőzzük… az üvegeket ki
kell főzni… akinek van mikrója az tegye be, mert az jól sterilizálja…mivel ebben
nincs tartósítószer egyáltalán nagyon fontos a tisztaság…tehát mehet bele az
üvegekbe… 10 percig fejre kell állítani az üveget aztán mehet a száraz
dunsztba… kihűlt lehet a polcra rakni…
Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes gyümölcslevet fogunk készíteni...
2016. június 1., szerda
Cola szörp Vali módra!!!!
Régen sokszor ittam coca cola... ma már nem innám meg a boltit, de néha eszembe jutnak az ízek... igen én is megkívánom... régóta motoszkált bennem.. valami hasonlót itthon is el lehetne készíteni.. kicsit kutakodtam több külföldi oldalt átolvasgattam.. és össze áll a kis buksimba egy saját recept.. ami az alapokban hasonlít a neten találhatóakhoz...
egy narancs és egy citrom lereszelt haja...
nekem van illó olajam azt tettem bele ezek helyett
kb 8-10 cm-es reszelt gyömbér
fél csillagánizs
4 szegfűszeg
1 szegfűbors összetörve
egy fél szerecsendió reszelve
8-10 cm-es fahéj
2 kávéskanál levendula virág
2 filter fekete tea kiszedve a filterből
1 vanília rúd feldarabolva
2 kávéskanál citromsav.. vagy aszkorbinsav
ezeket egy kis lábosba teszem.. felöntöttem 6 dl vízzel.. 30
percig fedő alatt kis lángon főztem
ezután leszűrtem
majd 40 dkg barna cukrot karamellizálok.. hozzá adtam a
leszűrt fűszeres lét.. még 10 -15 percet folyamatosan kevergetve sziruppá
főztem kis lángon.. sterilizált üvegbe tettem
2016. május 28., szombat
Tészta készült!!! Cérnametélt!!!
Ma tésztát készítettem, nagyon szeretem a házi tésztát, ebben tudom mi van a liszt is nagyon jó minőségi... én csak a www.szabomalom.hu... lisztjeit használom...
1 kg rétes liszt,
10 tojás... nekem csak házi tojás van..
ebből erőteljes mozdulatokkal tésztát gyúrok...pihentetem pár percet, majd a nyújtógépemmel kinyújtom és a megfelelő méretűre vágom.. ez most cérnametélt és kis kocka lett .. a cérnametéltet géppel a kockát kézzel vágtam...
szoktam csak egy adagra valót is csinálni akkor 10 dkg rétes liszt és egy tojás az arány...
1 kg rétes liszt,
10 tojás... nekem csak házi tojás van..
ebből erőteljes mozdulatokkal tésztát gyúrok...pihentetem pár percet, majd a nyújtógépemmel kinyújtom és a megfelelő méretűre vágom.. ez most cérnametélt és kis kocka lett .. a cérnametéltet géppel a kockát kézzel vágtam...
szoktam csak egy adagra valót is csinálni akkor 10 dkg rétes liszt és egy tojás az arány...
2016. május 25., szerda
Sűrített tej!!!!
A mogyoró krémhez kell sűrített tej, na de én nem veszek olyat.. tehát megcsinálom!!!
1 liter házi tejhez raktam 35 dkg
cukrot ... két rúd vaníliát... ezt elkezdtem főzni... 1 óra hosszt főzőm lassú
tűzön... ekkor már eléri a sűrű állagot... kb 6 dl-nek kell lennie ennyiből..
Mogyoró krém, minden adalékmentesen.. valódi mogyoróból!!!!
Szerettem volna mogyoró krémes palacsintát vagy finom kifliket enni, de ugye én a bolti vackokba nem bízok, mogyoró bokor van egy hatalmas a kertbe, termet is egy szép kis szakajtó kosárral, hát akkor meg is csinálom magamnak!!!
10 dkg csoki, nekem ez is saját, de jó egy bolti is
10 dkg VAJ.. azért nagy a betű, mert nem jó a margarin
1 dl sűrített tej, természetesen nekem ez is házi én csinálom, meg lehet majd találni a blogomon azt is...
1 dl jó minőségű 30 %-os tejszín
15 dkg őrölt mogyoró.. én ezt kávédarálóval oldottam meg
8-10 dkg cukor.. ki mennyire szeretné édesen.. ebben 8 dkg van.. ezt is leőröltem
vízgőz fölött a csokit vajat egyneművé olvasztom.. majd hozzá teszem a sűrített tejet, tejszínt
hozzá öntöm a mogyoró és a cukor...
botmixerrel alaposan elkeverem...
Készen is van és rögtön fogyasztható.
10 dkg csoki, nekem ez is saját, de jó egy bolti is
10 dkg VAJ.. azért nagy a betű, mert nem jó a margarin
1 dl sűrített tej, természetesen nekem ez is házi én csinálom, meg lehet majd találni a blogomon azt is...
1 dl jó minőségű 30 %-os tejszín
15 dkg őrölt mogyoró.. én ezt kávédarálóval oldottam meg
8-10 dkg cukor.. ki mennyire szeretné édesen.. ebben 8 dkg van.. ezt is leőröltem
vízgőz fölött a csokit vajat egyneművé olvasztom.. majd hozzá teszem a sűrített tejet, tejszínt
hozzá öntöm a mogyoró és a cukor...
botmixerrel alaposan elkeverem...
Készen is van és rögtön fogyasztható.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)