Follow by Email

2016. június 5., vasárnap

Eper befőtt, Tartósító nélkül!!!!

Nálam minden tartósító nélkül készül...ezek a befőttek is pont így.

A gyümölcsöt belerakom a sterilizált üvegbe, teszek rá egy kanál cukrot, egy fél kávéskanál citromsavat, hogy megmaradjon a színe...felöntöm hideg vízzel, lezárom az üveget!!!

Egy nagyobb lábosba helyezem a lezárt üvegeket majd felengedem hideg vízzel a lábast de csak annyi víz legyen benn, hogy az üveg nyaka alatt  2 újjnyi szabadon maradjon......
Kis lángon dunsztolom... 75-80 fpk legyen a víz.. lágyabb gyümölcsnél elég 25-30 perc... keményebbnél mint mondjuk a körte 40 perc kell neki..

Ezután száraz dunsztba rakom 2 napra hagyom ott kihűlni...


Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ebbe rakom a gyümölcsöket..... ha ezeket betartjuk tökéletes befőttet  fogunk készíteni...






1 megjegyzés:

  1. Drága Valika :) Szuper, ez is mint a többi ötleted :) Naná hogy ezt is kipróbálom! Köszi :)

    VálaszTörlés