Follow by Email

2017. szeptember 8., péntek

Édes-savanyú mártás!!!!

Régebben jártunk Kínaiba, de már több éve azt sem tesszük, de néha valami hasonló ízt szeretnék becsempészni a konyhába, a bolti üveges valamit nyilván nem veszem meg.
Kutakodtam a neten van fent sok recept, az alapot azt hoztam valakitől, de aztán kicsit elmentem a magam feje után és, ki merem jelenteni finom lett.
A párom aki nagyon inkább a hagyományos irányt szereti, ezt megkóstolva, azt mondta, olyan finom selymes, és tényleg ez a legjobb szó rá.

3 kg paradicsom
1 kg paprika, én kápiát használtam
1 kg hagyma
1/2 kg sárgarépa,
2 doboz ananász konzerv
30 dkg cukor
8 dkg só
1 dl olaj
1,5 dl 20%-os ecet
2 evőkanál keményítő

A paradicsommal kezdtem, felraktam főni, amíg főt a többit feldaraboltam, a hagymát fél karikára, paprikát vékonyabbra, a sárgarépát legnagyobb luku reszelőn,
A paradicsomot át is passzíroztam miután megfőtt.

A passzírozott léből  a két evőkanál keményítőre mertem 2 levesszedővel és egy habverő segítségével nagyon alaposan elkevertem, majd félre tettem, ez a végén fogom hozzá adni.

a passzírozott lét a tűzre tettem és ebbe kezdtem bele pakolni a paprika, hagyma sárgarépa, ananász, rá tettem a sót elkevertem, majd az olajat, ezzel is elkevertem, aztán a cukort is ezzel is elkevertem.
hagytam főni, körülbelül 35-40 percig volt a tűzön, ekkor hozzáadtam az ecetet, főztem 5 percet, majd a keményítős paradicsomlét is hozzá öntöttem, ezzel is főztem kb 5 percet.

Egy nagyon kellemes selymes állagú szószt kaptam, ízre pont jó lett.

Sterilizált üvegekbe mertem, lezártam az üvegeket, majd fejre állítottam  10 percre és mehet a száraz dunsztba amíg kihűl, aztán a kamra polcon fog pihenni felhasználásig.


9 megjegyzés:

 1. Csodás ez a blog. Látszik sok sok munka és lelkesedés van benne. Gratulálok ❤

  VálaszTörlés
 2. Tele van jó ötletekkel, de főleg Szeretettel ❤ ezt én is megcsináltam, nagyon finom lett !

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!!
  Megmondom őszintém, amikor összeraktam a zöldségeket a fazékba...hát azt gondoltam magamba..húúúúú ebből mi lesz!! Tudjátok, hogy mi ??? egy Isteni finom szósz.
  Köszönöm, hogy kikísérletezget Valika !! <3

  VálaszTörlés
 4. Elkészítem,mert imádom ezt a szószt!köszönöm a receptet!❤

  VálaszTörlés
 5. Megcsináltam!isteni finom lett!köszönöm Valika!😊😘👍

  VálaszTörlés
 6. Valika! Kenterbe veri az U.B. szószokat és minek nekünk bambuszrügy bele ha van répánk és paprikánk? Imádom!

  VálaszTörlés