2017. szeptember 8., péntek

Édes-savanyú mártás!!!!

Régebben jártunk Kínaiba, de már több éve azt sem tesszük, de néha valami hasonló ízt szeretnék becsempészni a konyhába, a bolti üveges valamit nyilván nem veszem meg.
Kutakodtam a neten van fent sok recept, az alapot azt hoztam valakitől, de aztán kicsit elmentem a magam feje után és, ki merem jelenteni finom lett.
A párom aki nagyon inkább a hagyományos irányt szereti, ezt megkóstolva, azt mondta, olyan finom selymes, és tényleg ez a legjobb szó rá.

3 kg paradicsom
1 kg paprika, én kápiát használtam
1 kg hagyma
1/2 kg sárgarépa,
2 doboz ananász konzerv
30 dkg cukor
8 dkg só
1 dl olaj
1,5 dl 20%-os ecet
2 evőkanál keményítő

A paradicsommal kezdtem, felraktam főni, amíg főt a többit feldaraboltam, a hagymát fél karikára, paprikát vékonyabbra, a sárgarépát legnagyobb luku reszelőn,
A paradicsomot át is passzíroztam miután megfőtt.

A passzírozott léből  a két evőkanál keményítőre mertem 2 levesszedővel és egy habverő segítségével nagyon alaposan elkevertem, majd félre tettem, ez a végén fogom hozzá adni.

a passzírozott lét a tűzre tettem és ebbe kezdtem bele pakolni a paprika, hagyma sárgarépa, ananász, rá tettem a sót elkevertem, majd az olajat, ezzel is elkevertem, aztán a cukort is ezzel is elkevertem.
hagytam főni, körülbelül 35-40 percig volt a tűzön, ekkor hozzáadtam az ecetet, főztem 5 percet, majd a keményítős paradicsomlét is hozzá öntöttem, ezzel is főztem kb 5 percet.

Egy nagyon kellemes selymes állagú szószt kaptam, ízre pont jó lett.

Sterilizált üvegekbe mertem, lezártam az üvegeket, majd fejre állítottam  10 percre és mehet a száraz dunsztba amíg kihűl, aztán a kamra polcon fog pihenni felhasználásig.










15 megjegyzés:

  1. Csodás ez a blog. Látszik sok sok munka és lelkesedés van benne. Gratulálok ❤

    VálaszTörlés
  2. Tele van jó ötletekkel, de főleg Szeretettel ❤ ezt én is megcsináltam, nagyon finom lett !

    VálaszTörlés
  3. Én is elkészítettem,nagyon finom !

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!!
    Megmondom őszintém, amikor összeraktam a zöldségeket a fazékba...hát azt gondoltam magamba..húúúúú ebből mi lesz!! Tudjátok, hogy mi ??? egy Isteni finom szósz.
    Köszönöm, hogy kikísérletezget Valika !! <3

    VálaszTörlés
  5. Elkészítem,mert imádom ezt a szószt!köszönöm a receptet!❤

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam!isteni finom lett!köszönöm Valika!😊😘👍

    VálaszTörlés
  7. Valika! Kenterbe veri az U.B. szószokat és minek nekünk bambuszrügy bele ha van répánk és paprikánk? Imádom!

    VálaszTörlés
  8. azt mondja meg valaki, kinek és hogyan jut eszébe ilyen "lecsós" dologba ananászt tenni????????????????????????????fantasztik

    VálaszTörlés
  9. Hát ez valami fenomenális lett Valika! Még nem volt kész,nem volt benne a keményítős cucc meg az ecet, de anyu 2 x jött ki a konyhába és 1-1 merőkanállal (!) szedett ki belőle :) . No persze én is kóstolgattam rendesen. Így csak 5 üveggel lett.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom, de legközelebb kicsit kevesebb ecettel készítem. Nekem igy, most egy kicsit savanyúbb lett a kelleténél. Az étkezési keményítőből meg +1 púpos ek-lal tettem bele, mert az ananász levét is felhasználtam.

    VálaszTörlés
  11. Hálás köszönet a receptért,sűrűn látogatom az oldalad,főleg ilyenkor betevés idején! Ezt a receptet már másodjára tettem el,jobb mint a bolti azt mondja a család!

    VálaszTörlés
  12. az ananász levét bele lehet önteni?

    VálaszTörlés