2016. január 1., péntek

Kocsonya.. Valitól!!!!


Ez az étel hatalmas kedvenc... igaz, hogy csak a téli időszakban szoktuk főzni, de nagyon szeretjük... otthon a szülői házban láttam hogyan készült... mondhatom családi készítési mód szerint készül... mint már többször leírtam... nálam nincs recept... csak étel leírás... na ez is pont az, leírom én hogyan csinálom!!!!

Vettem 4 db félbe vágott körmöt, 1 hátsó csülköt amit a hentes kicsontozott, egy marék sertés bőrt...ezeket megtisztítottam megmostam és raktam a 10 literes fazekamba...felöntöttem vízzel... itt szeretném megjegyezni, hogy nem használok csap vizet, mert nagyon vízköves és klóros... minden főzéshez Szentkirályi szénsavmentes ásványvizet használok... feltettem főni... megvárom amíg felhabozik... azt leszedem... aztán sózom ebbe 4 teáskanál sót rakok... nekem Erdélyi adalékmentes só van csak a háztartásomban... a sóval még mindig 2-3 percig nagy lángon főzöm... erre azért van szükség, hogy a só kidobja még belőle azt amit kell... tehát eztán lehabozom... leveszem a lángot kicsire... teszek bele 2 fej közepes vöröshagymát megpucolva... 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megpucolva... 10-15 szemes borsot...  2 órát lassan főzöm akkor én tettem bele 3 kisebb sárgarépa, egy petrezselyem...8 órát főztem a lehető legkisebb lángon... ekkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem a húst ....a lét egy teaszűrőn keresztül a tányérokba merem... a kicsontozott húsokat a lébe rakom... aztán viszem a hidegre hagy dermedjen meg...









7 megjegyzés:

  1. Szia Vali! Nagyon szép lett és én pontosan îgy csinàlom .Ahogy nézegettem a recepteket el is mentettelek magamnak, pedig épp most fogadtam meg, hogy nem gyűjtögetek, ugy is a sajàtjaim a legjobbak. :)
    Viszont nagyon azonos az îzvilágunk, az ételek hozzàvalóiról , minőségéről való véleményünk, illetve a főzés szeretete szintén egyezőség....és hát mindig tanulunk új dolgokat, îgy aztàn mégiscsak olvasgatlak ezentúl.
    Üdvözlettel: Katka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm... kedves vagy.. és remélem tudok még sok érdekességet is hozni...üdv. Vali

      Törlés
  2. Szia Vali! Nagyon szép lett és én pontosan îgy csinàlom .Ahogy nézegettem a recepteket el is mentettelek magamnak, pedig épp most fogadtam meg, hogy nem gyűjtögetek, ugy is a sajàtjaim a legjobbak. :)
    Viszont nagyon azonos az îzvilágunk, az ételek hozzàvalóiról , minőségéről való véleményünk, illetve a főzés szeretete szintén egyezőség....és hát mindig tanulunk új dolgokat, îgy aztàn mégiscsak olvasgatlak ezentúl.
    Üdvözlettel: Katka

    VálaszTörlés
  3. A csapvízben 8x, 10x kevesebb az ásványi só, mint az ásványvízben. Pl. A soproni az országosan is erősen kemény víz, 26 német keménységi foka van. De egy ásványvíznek 72-80. Főzéshez ajánlom a 20 literes kaniszterekben kapható vizet. Ezek keménysége 12-14 szokott lenni és mentesek minden vegyszertől.

    VálaszTörlés
  4. Erdélyben ecetes hagymával, kenyérrel eszik. Az ecet legyen 4-5 fokos almaecet, vagy még finomabb fehér bazsalikom ecet a sózott hagymára öntve. Melléje félédes fehér bor illik, félédes mivel a bazsalikom ecet édes. A feleségem édesanyámtól tanulta, hogy a fokhagymát átnyomja és a pépet a szűrőbe teszi, majd ezen keresztül szűri le a kocsonya levet. Ugyanis, ha a fazékba teszed bele a fokhagymát, akkor az ízanyag-illóolaj elpárolog belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mindenhol másképpen csinálják, nekünk ez az zvilágnk, nekem nem kell, hog a fokhagyma erőteljesen érezhető legen benne.. semmi ne legyen tolakodó csak éppen annyi ahogy mi szeretjük, a párom citrommal eszi, de én csak simán...mióta az eszem tudom még a szüleimnél is éppen így készült... minden háznak meg van a saját ízvilága és mindenkinek a saját a legjobb, szerintem ez természetes

      Törlés
    2. Igen,almaecetes lilahagymával eszük mi is.Most fő raktam belè turót is !

      Törlés