Follow by Email

2016. február 9., kedd

KENYÉR teljeskiőrlésű liszt és más lisztek keverékéből!!!!

Ma sok kísérletezés után sütöttem egy olyan barna kenyeret amivel maradéktalanul elégedett vagyok...íme a leírás.

15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl vízből készítettem egy előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszek
2 teás kanál só... erre jönnek a lisztek
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz, majd hozzá teszem az előző este elkészített előtészta...
alaposan kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek 
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek  szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...







4 megjegyzés:

  1. Kedves Boros Valéria!
    Nagyon szépen köszönjük a kenyér receptet. egyben fogadd elismerésem! gyönyörű a kenyered! némelypék meg csodálhatja! Köszönöm szépen! :)
    Jó egészséget !

    VálaszTörlés
  2. köszönöm.. minden jót kívánok neked is

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a receptet, már régóta keresek JÓ kenyér receptet. Megkérdezhetem, hogy hány fokon sütöd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mivel nekem gázsütőm van ... ott én 250 fokon sütöm végig... elektromosnál elég 220 fok

      Törlés