Follow by Email

2016. február 27., szombat

Trappista sajt oltóval és kultúrával, házi tejből!!!!

Mivel szeretjük a sajtokat, de mint már sokszor leírtam a boltban kapható műanyag sajtokat mi nem esszük meg, tehát mindenképpen el kell készítenem magamnak ezt is...mit mondjak az eredmény önmagáért beszél, fantasztikus sajtokat szoktam készíteni.

TRAPPISTA sajt

10 liter tejből készül...
a tejből egy decit meglangyosítok  ebbe rakom az egy kapszula MEZOPHIL KULTÚRA...hagyom teljesen feloldódni.. ez kb 15 perc... a tejet 32 fokra melegítem ebbe öntöm a feloldott kultúra...15 perc pihentetés... ekkor beoltom CHY-MAX PLUS, vagy PREMIUM NATUREN.. folyékony tejoltóval  10 ml kerül bele.. 20 perc alvadás következik...ekkor én a habverővel felvágom a megalvadt tejet... 2*2 cm méretre van felvágva...ekkor leszedek kb 2 liter savót róla... egy edénybe ugyan ennyi vizet melegítek 43 fokra... ezt hozzá keverem és elkezdem utó melegíteni... kis lángon kevergetve 43 fokra melegítem ... mikor meg van én hagytam 10 percig magára...most fogtam egy szűrőkanalat és ennek segítségével leszedem róla a savót.. mikor már nem tudtam többet leszedni akkor az alvadékot szedem a szűrőbe és alaposan kinyomkodom, majd rakom a formába.. mikor már mind a formákba van lesúlyozom... én szoktam forgatni 15-20 percenként... egy napig van súly alatt, aztán készítek egy 20%-os só fürdőt.. ebben hagyom 24 órát... aztán teszem a kamra polcra... ott 3 napig naponta forgatom.. és eztán lekenem a sajtviasszal...30-40 napig viszem a pincébe érni...
az oltó és a kultúra beszerzési helye: www.hazisajtkeszites.hu



























7 megjegyzés:

  1. Szia! Honnan veszed az oltót és a kultúrát?

    VálaszTörlés
  2. www.hazisajtkeszites.hu
    Itt tudsz venni minden hozzá való

    VálaszTörlés
  3. Valika 10 liter tejbol hany kilo sajtod lesz?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vali! Olyan kérdésem lenne, hogy a tejet végig 32 fokon kell tartani a kultúra és az oltó belekeverésénél? Valamint a kettő közötti pihentetésnél? Ha igen, akkor ezt hogyan teszed? Köszönöm a válaszod! Barbara.

    VálaszTörlés
  5. a gázon hagyom és a legkisebb lángon időnként alágyújtva.. ha melegszik akkor lezárom, de nekem elég ha csak egyszer picit aláindítom a gázt

    VálaszTörlés