2016. február 27., szombat

Uborka, és paprika savanyítás hidegen tartósitó nélkül!!!!

Nem szeretek tartósítót használni inkább nagyon figyelek a steril környezetre mikor befőzök...ez is úgy készült, ha tartósítóval lehetne csak akkor én hozzá sem kezdenék, mert olyat a boltban is lehet kapni.



Uborka hidegen Vali módra
ez egy db 7 dl üvegre van kiszámolva
2 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
3 cl 15-20 %-os ecet
1 mokkás kanál citromsav, egy fél mokkás kanál borkősav
víz a felöntéshez, én ásványvizet használok, mert a csapvizet semmire nem használom csak mosni és mosogatni fürödni
 teszek az üveg aljára… pár szem fekete bors, mustármag, koriandert… egy pár karika hagyma, kapor és én teszek 2 db babér levelet is… az üvegeket én előtte kifőzöm… és ebbe rakom  az uborkát… hideg vízzel engedem fel
és ezzel készen is van...
Üvegek sterilizálása az én módszeremmel:
Az üvegeket én úgy szoktam kifőzni, hogy egy nagyobb lábosban vizet forralok, de mielőtt beleraknám az üvegeket, azokat a csapból jövő forró vízzel felengedem.. így átveszi a hőt és nem csattan el mikor belerakom a forrásban lévő vízbe az üvegeket, meg a tetőt is... ezután már csak csipesszel teszem bele a belevalókat...
ez már 7 hónapos

itt frissen elrakva
ez az első a szezonban

itt is frissen készültek
itt is 7 hónap telt el az elrakástól

15 megjegyzés:

  1. A dunsztoláskor tedd az üvegeket fazékba, engedd fel hidegvízzel és tedd fel melegíteni, Ha az üvegek együtt melegszenek fel a vízzel nem fognak elcsattanni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez nincs dunsztolva ez hidegen van elrakva... csak az üvegek vannak sterilizálva

      Törlés
  2. Aha akkor a forró üvegekbe pakolsz??? jól értettem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem igazán, mert ez csak azért írtam, hogy a tartósitó nélküli elrakás lényege a sterilizálás... szóval nem kell forrónak lennie az üvegnek.. nem ez a lényeg hanem a csirátlanítás... mikor kifőztem papírtörlőre szedem az üvegeket egy csipesszel... hagyom megszáradni.. és aztán rakok bele mindent

      Törlés
  3. a cukor só ecet... Kb mennyi vízbe kevered el? Köszi a válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a leírtak egy darab 750ml befőttes üvegre vannak.. tehát bele a cukor só.. fűszerek.. aztán az uborka vagy paprika, de lehet karfiol, sőt ma a cékla is igy ment... aztán a viz rá

      Törlés
  4. Az üvegeket 3 percre mikróba rakom és egyszerre 4-5 üveget is csírátlanítani tudok.!

    VálaszTörlés
  5. Szia Vali!
    Borkősavat ki hagyhatom?

    VálaszTörlés
  6. Szia!!!! 10%-os ecetből mennyit használjak????

    VálaszTörlés
  7. Valika! Hogyan oldodik fel a so es a cukor a hideg vizben??

    VálaszTörlés
  8. Mi értelme van az üveg sterilizálásának, ha utána beletesszük az uborkát ami nem steril?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már elnézést, azért mert nem írom le, bizom a háziasszonyokba, hogy mindenki tudja alaposan meg mossuk az uborkát, nem gondoltam volna, hogy ez valakinek nem egyértelmű

      Törlés
  9. Kedves Valéria! Ez a recept jó lehet olyan üvegekhez is, amire csak celofán kerülne? Köszönöm!

    VálaszTörlés