2016. szeptember 2., péntek

Szilva lekvár, cukor és tartósító nélkül!!!!

 Szilva lekvár a gyerekkori szép emlékeket idézi nálam, szeretem csinálni a szedéstől a végéig....sokféle van.. ez amit én készítek a legegyszerűbb, mondhatjuk klasszikus...

A frissen leszedett szilvát megmostam, kimagoztam... majd egy aprítóval kicsit összevágtam... ekkor kiöblítek ecettel egy nagyobb lábast ami befér a sütőbe vagy egy tepsit.. kinek mi van.. én most lábasba raktam...ezután gyakorlatilag semmi dolgunk vele be kell tenni a sütőbe, 100 fokon hagyni végezze a dolgát... a képen látható reggel 9 órától este fél hatig volt a sütőbe .. ekkor feltettem a gáztűzhelyre és még fél órát folyamatosan kevergetve főztem..akkor jó ha a kanálról amivel keverjük, nem folyik le... olyan kemény.. ez a fajta lekvár évekig eláll a polcon...

Mint mindent én ezt is sterilizált üvegekbe rakom... nem szoktam dunsztolni... rögtön mehet a polcra.. mikor kihűlt még keményebb lett.
most pár napi folyamatosan készül, sok van a fán, ilyenkor kell elrakni amit lehet, mert a szilva olyan egyik évben sokat terem másikon kevesebbet.







6 megjegyzés:

  1. Szilvával kapcsolatos kérdésem lenne. Szilvabefőttet fazékban szoktál dunsztolni? És hogyan? Tartósítószer kell bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugyan úgy csinálom mint a cseresznye befőttemet, vizes dunsztban .. és tartósitó nélkül...

      Törlés
    2. Még forrón rátenni az üvegre a tetejét,alaposan rázárni,és fejre állítani,kb 20 percig.Utána visszaállítva kidunsztolni.Nem kell bele tartósító.

      Törlés
  2. Üdvözlöm! Ha mégis savanyú lenne a szilvalekvárom( szilva miatt) akkor mit tudok vele csinálni? Üdvözlettel: Baloghné Heni

    VálaszTörlés
  3. Ugyan így csinálom a szilvalekvárt évek óta. Nekem is nagyon bevált és még az a jó benne, hogy süteményből sem folyik ki sütés közben, és derelyében is isteni.

    VálaszTörlés